Adem ÇETİN/AKSEKİ (Antalya), () - ANTALYA'nın Akseki İlçesi'nde, yaklaşık 6 metre derinliğindeki boş su depolama kuyusuna düşen 2 porsuk ve 2 yaban domuzu yavrusu, Antalya Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından kurtarılarak doğal yaşam alanlarına bırakıldı.
Belenalan Mahallesi'nde boş bir arazideki yaklaşık 6 metre derinliğindeki boş su depolama kuyusundan gelen sesler üzerine Kerim Çobanoğlu, bölgede inceleme yaptı. Kuyunun dibindeki 2 porsuk ve 2 domuz yavrusunu fark eden Çobanoğlu, hayvanları kurtarmak istedi. Ancak kuyuya inmek için yeterli ekipmanı bulunmayan Kerim Çobanoğlu, 122 Acil Çağrı Merkezi'ni arayarak yardım istedi. Çağrı üzerine verilen adrese giden Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekipleri, önce kuyuda inceleme yaptı. Kuyuya inmek için en uygun noktayı belirleyen ekipler, güvenlik önlemi aldıktan sonra halatlar ve merdiven yardımıyla kuyuya indi.
DOĞAL YAŞAMA BIRAKILDILAR
Günlerdir kuyuda mahsur kalan hayvanlara önce su veren itfaiye görevlileri daha sonra onları yakalayarak kurtarma halatına bağladı. Sırayla kuyudan çıkarılan hayvanlar, veteriner hekim tarafından kontrol edildi. Her hangi bir yaraları bulunmayan hayvanlar daha sonra doğal yaşam alanları olan ormana bırakıldı.
'GÖREVİMİZ HAYAT KURTARMAK'
Antalya Büyükşehir Belediyesi Akseki İtfaiye İstasyonu şefi Necati Düğme, itfaiye biriminin insanlar kadar hayvanlara da yardım ettiğini söyledi. Sık sık hayvan kurtarma operasyonları yaptıklarına değinen Düğme, "Birim olarak her türlü canlının hayatını kurtarmak başlıca görevimiz. Bazen trafik kazasın araçta sıkışan bir insan, bazen ağaçta mahsur kalan bir kedi için anında harekete geçiyoruz" dedi.
KURTARMA EKİPLERİNDEN YARDIM İSTEYİN
Vatandaşların benzer durumlarla karşılaşmaları halinde kendilerini riske atmayarak mutlaka ilgili birimleri aramaları uyarısı yapan Düğme, gerekli donanım olmadan yapılan kurtarma operasyonlarının kişinin yaşamını da tehlikeye soktuğunu söyledi. Özellikle yabana hayvanlarının saldırgan olabileceğine de işaret eden Düğme, "Bize çağrı geldikten sonra en kısa zamanda olay yerine gidiyoruz. Olayı bildiren kişi mutlaka açık adres vererek bizi yönlendirsin. Personelimiz gerekli müdahaleyi doğru şekilde yapacaktır" diye konuştu.
KURTARMA OPERASYONU 2 SAAT SÜRDÜ
Hayvanları fark ederek yardım isteyen Kerim Çobanoğlu ise hayvanların yaklaşık bir haftadır kuyuda mahsur kaldığını tahmin ettiklerini söyledi. Kuyuda su olmadığı için kovayla su sarkıttığını anlatan Çobanoğlu, "Kurtarma operasyonu yaklaşık 2 saat sürdü. Hayvanlar ürktüğü için ekiplerin onları yakalaması uzun sürdü. Sonunda hayvanların zarar görmeden kurtarılarak güvenli bir bölgeye bırakılması bizi sevindirdi" dedi.

FOTOĞRAFLI