Nuruosmaniye'de toplanan kuyumcular, BDDK'nın taksitli alışveriş yasağına tepki gösterdi. Basın açıklaması yapan kuyumcular, "Taksiti kaldırmak cari açığa çare olmaz", "1,5 milyon kişinin ekmeğiyle oynamayın" yazılı dövizler açtı. İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Norayr İşler, "Kredi kartıyla yapılan satışların yasaklanmasıyla kuyumculuk sektöründe tüketicilere yapılan satışların yaklaşık yüzde 30 oranında azaldığından haberiniz var mı?" dedi.
Cağaloğlu Nuruosmaniye Sokak'ta yapılan protestoya İstanbul, Ankara, Adana ve Diyarbakır Kuyumcular Odası Başkanlarınında olduğu 36 ilin oda başkanı, Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı, Kapalıçarşı Esnafları Derneği Başkanı ile kuyumcu esnafı ve çalışanları destek verdi.  Açıklamanın yapıldığı sokağa "Kredi kartına taksiti yasaklayan kararı kabul etmiyoruz", "5 bin yıllık sektörü tek çekimde bitirmeyin" yazılı pankart asılırken, kuyumcu esnafı da "Taksiti kaldırmak cari açığa çare olmaz", "1,5 milyon kişinin ekmeğiyle oynamayın" yazılı dövizler açtı. "SATIŞLARIN YAKLAŞIK YÜZDE 30 ORANINDA AZALDIĞINDAN HABERİNİZ VAR MI?"
Grup adına basın açıklamasını İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Norayr İşler okudu. Açıklamada, " Bankacılık Düzenleme ve Düzenleme Kurumu (BDDK) banka kartları ve kredi kartları hakkındaki yönetmeliğinde yaptığı düzenlemeyle kredi kartıyla yapılan satışlarda taksit imkanını ortadan kaldırmıştır. Bilindiği üzere kredi kartıyla taksitli satışlar, kuyumcuların satışlarını arttırmakla birlikte vatandaşın yani tüeticinin de kolay bir şekilde ürün almasını sağlamaktadır. Hukuki gereçelerden yoksun ticari hayatı düzenleyen kurallara ve serbest piyasayı belirleyen temel ilkelere aykırı bu düzenlemenin kabul edilecek bir tarafı yoktur. Bu uygulamayla, özellikle tüketicilerin tasarrufa teşvik edilmesi ve pos cihazı yoluyla yapılan tefeciliğin önlenmesinin amaçlandığı iddia edilmektedir. Ancak tefeciliğin önlenmesi amacıyla öncelikle kurumların tedbir ve önlem için proje geliştirmeleri gerekmez mi? Kredi kartıyla yapılan satışların yasaklanmasıyla kuyumculuk sektöründe tüketicilere yapılan satışların yaklaşık yüzde 30 oranında azaldığından haberiniz var mı? Bu ülke ekonomisinin zarara uğraması anlamına gelmiyor mu? BDDK'dan 1 buçuk milyon kişiyi yakından ilgilendiren ve Türkiye imajını dünyada en iyi temsil eden kuyumculuk sektörünün olumlu gidişatına set vuran, satışları etkileyen ve önümüzdeki süreçte yoğun işten çıkarmalara neden olabilecek bu kararı gözden geçirmesini talep ediyoruz" ifadelerine yer verildi. "KUYUMCULUK BU İŞTEN ÇOK CİDDİ ETKİLENMİŞTİR"
Basın açıklamasından sonra söz alan Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman yaşanılan süreci kuyumculuk sektörü için sert dönemeçlerden biri olduğunu belirterek, "Bu uygulamayla tasarrufa yönlendirilecek gelecekle ilgili bir takım harcamaların, hayali harcamaların önüne geçip hormonlu büyümeyi kısıtlamaya çalışmaksa yöntem bu olmamalıydı. Bu uygulamanın sadece bizler için yapılması akla bir takım şeyler getiriyor" diye konuştu.
Kuyumcukent'te kuyumcu dükkanı olan Muhammet Ali Şengül ise dün ' Sevgililer günü' satışlarının geçen yıla oranla yüzde 60'ın üzerinde düşüş olduğunu belirtterek, "Kuyumculuk bu işten çok ciddi etkilenmiştir" dedi.
Kuyumcu sektörünün temsilcileri basın toplantısının ardından kısa süreli alkışlarla kredi kartı taksitlendirme yasağını protesto ettikten sonra dağıldılar.