TÜRKİYE'nin önemli kuş cennetlerinden Kars'taki Kuyucuk Gölü, büyük ölçüde su kaybına uğradı. Gölün kuzeyi tamamen kururken, su derinliği 10 metreden 5 metreye kadar düştü. Kuyucuk gölünde 2 yıl önce oluşturulan yapay adada sayılan 179 kuş yuvası ve konaklama alanlarının yerinde artık büyükbaş hayvanların ayak izleri görülüyor.
Kar yağışı ve havaların soğumasının ardından incelemede bulunmak, göç etmeyen kuş türleri ile sayısını belirlemek için Kuyucuk Gölü'ne giden Kuzey Doğa Derneği Başkanı ve Utah Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, Arpaçay ilçesi sınırlar içindeki gölde su kaybının arttığını belirledi. Yapay adanın tamamen karayla birleştiğine tanık olan Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, 2 kilometrekare büyüklüğündeki Kuyucuk Gölü'nün 2 bin 500 kilometrekare büyüklüğündeki Van Gölü'nden daha fazla kuş türü barındırdığına dikkati çekti. Bu sezon Kuyucuk Gölü'nde 232, Van Gölünde ise 213 kuş türü tespit ettiklerini vurgulayan Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, kuş cennetiyle ilgili şunları söyledi:
"Burası Doğu Anadolu'nun ilk Ramsar Alanı ve Türkiye'nin ilk kuş üreme adasının bulunduğu göl. Kuyucuk Gölü deniz seviyesinden 1620 metre yükseklikte. Göldeki binlerce sakarmeke ve angut artık yok. Çünkü göl giderek kuruyor. Bunun en önemli sebeplerinden biri, bölgedeki taban suyunun çiftçiler tarafından açılan kuyularla çekilmesidir. Ayrıca göle su taşıyan  derelerin önü kesilerek hayvan sulamada kullanılması. Kuyucuk Gölü'nde 10 metreyi bulan su derinliği 4-5 metreye kadar düşmüş. 1999 yılında Valilik ve özel idare ile yatırdığımız Türkiye'nin ilk kuş üreme adası artık ana karayla birleşti. Su kaynaklarının göle bağlanması ve kuşların üreme alanı olan yapay adanın bir kepçeyle tekrar oluşturulması gerekiyor."