Bedir ALTUNOK/KARS, () - KARS'ın Arpaçay ilçesinde kuş cenneti Kuyucuk Gölü küresel ısınmanın etkisiyle tamamen kurudu. Bataklığa dönen gölde kuşların da ölmesiyle burada sadece az sayıda karga kaldı. Hayvanların ayak izlerinin kaldığı kuş cennetinin maviliği, yerini simsiyah bir görüntüye bıraktı.
Kars'ın 40 kilometre kuzeydoğusunda, Arpaçay ilçesi sınırları içerisinde bulunan Kuyucuk Kuş Cenneti, 245 hektarlık gölü ve 416 hektarlık çevresi, 2008'de Ramsar sözleşmesiyle koruma altına alındı. Deniz seviyesinden 1627 metre yükseklikte olan cennette gölün derinliği 13 metreyi buldu. Angut, uzunbacak, sakarmeke, karaboyunlu batağan, dikkuyruk, sığıcık, bozkaz gibi başlıca türleri barındıran Kuyucuk'ta toplam 232 kuş türünün varlığı tespit edildi. Valilik, Arpaçay Kaymakamlığı, Kuzey Doğa Derneği’nin girişimleriyle 2004 yılından beri Kuyucuk Gölü, Türkiye’nin 13'üncü ve Doğu Anadolu’nun ilk Ramsar alanı unvanını aldı.
Kuzey Doğa Derneği tarafından Türkiye’nin ilk su kuşu halkalama istasyonu olan Kuyucuk Gölü, 2005’te yaban hayatı geliştirme sahası olarak ilan edildi. 2009 yılında da dönemin Valisi Mehmet Ufuk Erdem'in girişimi, Doğa Koruma Milli Parklar Müdürlüğü, Kuzey Doğa Derneği’nin çabalarıyla kuşların yuva yayıp üremesi için Türkiye’nin ilk yapay adası kuruldu.
Geçtiğimiz yıldan itibaren etkili olan kuraklık bu yıl kendini daha fazla gösterdi. Yaklaşık 2 ay öncesine kadar masmavi bir görüntü sunan ve rengarenk kuşların adeta dans ettiği gölde şimdilerde sular tamamen çekildi. Mavi göl, tamamen simsiyah bir renge büründü ve bataklık oldu. Gölün sadece bir kıyısında kalan az miktardaki suda yaşam mücadelesi veren kuşların görüntüsü dikkat çekti. Çok sayıda kuşun ise öldüğü görülürken, göle kargaların yerleştiği gözlendi.

FOTOĞRAFLI