ORMAN ve Su İşleri Bakanlığı, üreme ve göç dönemleri olan Mart-Haziran, Eylül-Ekim ayları arasında kuşların zarar görmemesi için hava fişek atılmasına sınırlama getirdi.
Bakanlık genelgesinde, havai fişeklerin özellikle gürültü ve ışık nedeniyle kuşların üreme ve göç faaliyetleri üzerinde olumsuz etkileri olduğuna yönelik birçok çalışma ve gözlem bulunduğu hatırlatıldı. Yazıda, şöyle denildi:
"Söz konusu türlere ilişkin zararların giderilmesi ve azaltılması için verilen izinlere mevsimsel sınırlama getirilmesi, özellikle kuşların üreme ve göç dönemleri olan Mart-Haziran ve Eylül-Ekim ayları arasında önemli beslenme ve üreme alanı olan sulak alanların çevresinde, İstanbul Boğazı, Artvin-Borçka ve Hatay-Belen geçidi gibi göçmen türler için önemli olan dar boğazlarda havai fişek patlatılmasına izin verilmemesi ve patlatmaların alacakaranlıkta yapılmaması istenmektedir."
Zonguldak Valiliği de söz konusu genelgeyi üst yazı ile kaymakamlık ve belediyelere gönderdi. Vali Ali Kaban imzalı yazıda bakanlığın genelgesine yer verilerek söz konusu aylarda festival, kuruluş yıldönümü gibi törenlerde havai fişek gösterisi yapma taleplerinin bu doğrultuda değerlendirileceği ifade edildi.

DS(EE/BT)