Yaprak KOÇER/ SAMSUN, () - SAMSUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitoloji Araştırma Merkezi Görevlisi Yrd.Doç.Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, kuşların enerji tasarrufu yapmak için sürü halinde uçtuklarını söyledi.
OMÜ Ornitoloji Araştırma Merkezi Görevlisi Yrd.Doç.Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, sürüler halinde göç eden kuşların gök yüzünde 'V' ile ters 'U' şeklinde uçarken görüldüğünü belirterek, kuşların bu şekilde uçarak enerji tasarrufu yaptıklarını belirtti. Yrd.Doç.Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, kuşların sürüler halinde göç etmesinin tehlikelerden korunabilme, kolay besin bulabilme, enerji tasarrufu, sesle iletişim sayesinde uygun yer ve yön tayini gibi avantajlar sağladığını dile getirerek, "Sürüler halinde göç etmek, tek uçmaktan daha kazançlıdır. Önde uçan kuşun kestiği rüzgar ve hava akımının etkisiyle arkasındaki diğer kuşlar daha az enerji tüketir. 3 kuştan oluşan sürüde bile yüzde 40’a varan enerji tasarrufu görülmektedir. 25 kuştan oluşan tarla kazı (Anser fabalis) sürüsü ‘V’ şeklinde uçarken yüzde 67 güç tasarrufunda bulunmaktadır" dedi.
Büyük kuşların küçük kuşlara göre daha fazla enerji tasarruf yaptığını dile getiren Yrd.Doç.Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, "Sürü halinde uçan kuşlar bireysel hallerinden daha yavaş uçmaktadır. Kuşların birbirine yakınlığı arttıkça tasarruf edilen enerji miktarı da artmaktadır. Sürünün eni derinliğinden fazla olduğu zaman enerji tasarrufu daha fazladır. Sürünün yoğunluğu arttıkça, yani bireyler arası yakınlık arttıkça da enerji kazancı artmaktadır. Genel olarak küçük kuşlar, büyük kuşların oluşturduğu sürülere katılarak daha fazla enerji tasarruf ederler. Kuş türleri belli formasyonlar oluşturarak göç etmektedir. Belli formasyonlar oluşturarak göç eden sürülerde tasarruf edilen enerji miktarı her zaman eşit değildir. V şeklinde uçuşta, en öndeki kuş, en az enerji tasarruf ederken ters U şeklinde uçanlarda tasarruf edilen enerji miktarı bütün kuşlarda neredeyse eşit düzeydedir. Kuşlar arasındaki eşitsizlik türlerin sürüde yer değiştirmesi ile telafi edilmektedir" diye konuştu.

YK(MS/AK) (FOTOĞRAF)