İÇKİ yasağı yüzünden kapılarını kapatmak zorunda kalan, Aydın’ın Kuşadası İlçesi’nin simgelerinden, her yıl gelen 10 binlerce yerli ve yabancı tatilcinin, devlet büyüklerinin gezdiği, konakladığı tarihi Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı Oteli’nin müze olması veya yeniden turizme kazandırılması için sivil toplum kuruluşları (STK) ve resmi makamlar harekete geçti.
Öküz Mehmet Paşa tarafından 1618’de yaptırılan, 48 yıl önce restore edilen, 35 yıl turizme hizmet veren, mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait, içinde 26 oda ve bir halıcı dükkanı bulunan otel için, bazı STK tarafından 'Kervansaray Müze Olsun Platformu' kuruldu. Kuşadası Kaymakamı Muammer Aksoy da ticaret odası, esnaf Odası, Vakıflar Bölge Müdürlüğü, belediye temsilcileriyle toplantı yaptı. İki koldan yürütülen çalışmalar sonucunda, turizme hizmetinin yanı sıra yerli ve yabancı turistler için düzenlenen çeşitli etkinliklere sahne olan, ABD eski başkanlarından Jimmy Carter başta olmak üzere Türkiye’yi 35 yılda ziyaret edip, Efes Antik Kenti’ni gezmeye gelen sayısız devlet büyüğünü ağırlayan otelin Kuşadası Belediylesi’ne tahsisi ve müze olarak kullanılması fikri yoğunluk kazandı. Toplantıda, Türk-Yunan yakınlaşmasının tarihi adımı olan, dönemin Yunan Dışışleri Bakanı Yorgo Panandreu ile Türk Dışişleri Bakanı İsmail Cem’in barış güvercinleri uçurarak iki ülkenin dostluk temellerini pekiştirdiği otelin Kuşadası Belediyesi’nin diğer kurum ve STK’larla birlikte hareket ederek işletmesini alması da benimsendi.
Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan, Türk, ABD, İngiliz, Japon onlarca film yıldızının değişik yıllarda konakladığı kervansarayın tarihi bir değer olduğuna dikkat çekerek, "Bizim oda olarak çıkış noktamız bu değeri korumak ve işletilmesini sağlamak. Bu konuda işbirliğine hazırız" dedi.
'Kervansaray Müze Olsun Platformu' tarafından yapılan basın açıklamasında da "Varlığıyla bir anıt müze niteliği taşıyan kervansarayın bu aşamadan sonra kar amaçlı kullanılmasına izin veremeyiz. Muhtemelen Türkiye’nin en iyi korunmuş, ayakta kalan tek kervansarayının Kuşadası’na ve halkına müze olarak hizmet vermesini arzuluyoruz. Kervansarayın bundan sonra tarih ve turizme kazandırılmasını, kentimize işlevsel bir müze hizmeti vermesini istiyoruz" denildi.
Öte yandan, Kuşadası Belediyesi’nin dün Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne bir yazıyla başvurarak kervansarayı istediği öğrenildi.