Mehmet ÇİL / DATÇA(Muğla), () - MUĞLA'nın Datça İlçesi'nde endüstri mühendisi Mustafa Dülger, emekli olduktan sonra çocukluk yıllarından kalma alışkanlığını sanata dönüştürdü. Sergi açan Dülger'in, kuruyan zeytin ağacı gövdesine oyma sanatı ile şekil verdiği eserler beğeni topladı.
Liman Sanat Galerisi'ndeki serginin açılışına Datça Belediye Başkanı CHP'li Şener Tokcan'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda sanatsever yoğun ilgi gösterdi. Kuruyan zeytin ağacı gövdesinin oyma sanatı ile yeniden hayat bulduğu tamamı el ürünü eserler beğeni topladı. Zeytin ağacının içinde doğada diğer ağaç çeşitlerinde ender rastlanacak kadar güzelliklerin gizli olduğunu belirten Dülger şunları söyledi:
"Bir sanatçı olarak zeytin ağacının özünde gizlenmiş olan bu desen güzelliklerini yansıtmak ve ağaç oyma sanatı ile süsleyerek gün ışığına çıkarmak istedim. Çalışmaya başlarken ortaya nasıl bir eser çıkacağını ben de bilmiyorum. Tamamen doğaçlama çalışıyorum. Çünkü elime aldığım kuru bir kütüğün neresinde ne var bilmek mümkün değil. Önce ağacı tanımaya, sonra çürüklerini temizlemeye çalışıyorum. İşlenir hale getirdikten sonra ağacın kendi karakterini yansıtacak bir eser yapıyorum."
Zeytin ağacının meşe sertliğinde bir ağaç olduğuna değinen Dülger, "Kuru olursa çalışması daha da zor oluyor. İyi motive olduğum takdirde günde 7- 8 saat üzerinde çalışıyorum. Yaklaşık 40- 50 santimetre yüksekliğinde bir ağaç heykelciği ancak 30 saatte ortaya çıkarabiliyorum" dedi.
Serginin 10 Ağustos'a kadar açık kalacağı belirtildi.
FOTOĞRAFLI