Mehmet ÇINAR/ANTALYA, () - ANTALYA'da gurmeler ve şarap tadımcıları Türk yemekleriyle en uyumlu şarapları belirledi. Gurmelere göre kuru fasulyeyle Kalecik Karası en uyumlu şarap gösterildi.
Antalya Expo Center'de bu yıl 21'incisi düzenlenen ANFAŞ Food Product Fuarı kapsamında önceki gün 'Profesyonel Tadım Günleri' gerçekleştirildi. TAPDK yönetmeliği gereği sadece sektör profesyonellerine açık olarak uzmanlar gözetiminde düzenlenen 'Banket Şarapları Kör Tadımı', 'Geleneksel Türk Yemekleri ve Türk Şarapları Atölye Çalışması', 'Şarapta Kalite Yaratmanın Sırları Konferansı' ve 'Şarap ve İnsan Bedeni Paneli' dünyaca ünlü gurmeler ve şarap uzmanlarının katılımıyla yapıldı.
Prof. Dr. Nihat Aktan, Mehmet Yaşin, Mehmet Yalçın, Sevim Gökyıldız, Susan Hulme MW, Jean Dussausoy, Sebastien Ripari ve Batuhan Piatti'nin oluşturduğu jüri ile yapılan 'Geleneksel Türk Yemekleri ve Türk Şarapları'nın Uyumu' atölye çalışmasında ilginç sonuçlar ortaya çıktı.
Türklerin 6 geleneksel yemeğiyle yerli ve yabancı üzümlerden 2'si rose, 10'u kırmızı toplam 12 şarap tadılarak yemek ve şaraplar eşleştirildi. Bu eşleştirme sonuçlarına göre etli kuru fasulye yemeğiyle en uyumlu şarap Kalecik Karası seçildi. Kuzu tandır ve kuzu incikle Shiraz, karnıyarık ile Cabernet Sauvigonn, İzmir köfte ve beğendili tas kebabıyla Cabernet Merlot Kupajı en uyumlu şaraplar olarak gösterildi.

MÇ(SU/BT) (FOTOĞRAFLI)