MERKEZİ Bağdat yönetimi ile bütçe ve petrol satışı konusundaki sorunları aşmak için diplomasi trafiğini hızlandıran Irak'taki Bölgesel Kürt Yönetimi, bölgede çıkarılan petrolü satarak yüzde 17 oranında payı aldıktan sonra kalan parayı merkezi yönetime aktarmayı önerdi.
Kuzey Irak'ta çıkan petrolü Türkiye üzerinden satmak isteyen ancak, merkezi Bağdat yönetiminin karşı çıkması üzerine çıkan sorunlar ile ilgili Kuzey Irak'taki Bölgesel Kürt Yönetimi, merkezi yönetime sürpriz bir teklif sundu. Irak'ta yayın yapan Baasnews internet sitesine sundukları teklifi açıklayan Kürt Yönetimi Maliye Bakan Yardımcısı Reşit Tahir, kendi petrollerini ihraç ederek Bağdat'tan kurtulmak istediklerini söyledi. Tahir, Kürt bölgesine ayrılan bütçenin merkezi yönetim tarafından yılda 36 takside bölünerek ödendiğini, sundukları teklif ile bunu ortadan kaldırmayı hedeflediklerini söyledi. Tahir, Bağdat yönetiminin Kürt yönetimine ayrılan yıllık bütçeyi her ay 3 taksit halinde ödediğini ifade ederek, şöyle dedi:
"Böylelikle 1 yıl içinde 36 taksitle ödemeyi kapatıyor. Bu birçok soruna yol açıyor. Bu nedenle Bağdat ile yaptığımız son görüşmelerde petrol satışından elde edilen gelirin Kürdistan’ın payı olan yüzde 17’sinin alınarak, kalanının Irak genel bütçesine aktarılması şartını öne sürdük. Kürdistan petrolünden elde edilen gelirin doğrudan yurt dışındaki bir bankaya yatırılmasını, bu paranın yüzde 5’inin Kuveyt’e, kalanının da Kürdistan bölgesindeki bir bankada isimsiz bir hesaba aktarılmasını istedik."
Maliye Bakan Yardımcısı Tahir, ayrıca birçok kez ay sonu gelmesine rağmen Bağdat’ın o ayki 3 taksiti göndermediğini, sürekli gecikmeler görüldüğünü, bu sisteme artık karşı olduklarını söyledi. Tahir, şöyle dedi:
"Bu nedenle Kürdistan petrol gelirinden bu sorunu çözmek istedik. Bağdat, Kürdistan’a Irak’ın diğer illeri gibi bakıyor, kendi kanunları, yasaları olan bir bölge gibi görmek istiyor. Bizi Enbar ve Basra illeri gibi sayıyor. Ancak, biz bağımsız bir bölgeyiz ve Bağdat’ın da bunu anlaması gerek."
"KÜRT MEMURLAR MAAŞLARINI ALAMADI"
Irak Bölgesel Kürt yönetimi ile merkezi Bağdat yönetimi arasında çıkan bütçe ve petrol sorunları nedeniyle Kuzey Irak'ta devlet dairelerinde çalışan memurlara bu ay da maaş ödenemediği belirtildi. Dün toplanan Irak merkezi yönetimin bakanlar kurulundan memur maaşlarıyla ilgili bir karar çıkmadığı belirtilerken, Başbaşkan Nuri El Maliki’nin basın danışmanı Ali Musevi, maaşların ödenmemesinin Kürt ve Bağdat yönetimleri arasındaki sorunlardan kaynaklandığını ve kısa zamanda çözüleceğini söyledi.