KUZEY Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Kültür ve Gençlik Bakanı Dr. Kawa Mehmoud, Artuklu Üniversitesi'nin daveti üzerine geldiği Mardin'de, 'Kürt Algısı'nda Din ve İktidar İlişkisi' konulu bir konferans verdi.
Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, Rektör Yardımcısı ve Yaşayan Diller Enstitüsü Kürt Dili ve Kültürü Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kadri Yıldırım ile bir araya gelen Kürt Bakan Dr. Kawa Mehmoud, akademik ve bilimsel ilişkilerin artırılması gerektiğini söyledi.
Mardin Artuklu Üniversitesi akademisyenleri ve öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği 'Kürt Algısında Din ve İktidar ilişkisi' konferansından önce konuşan Prof. Dr. Yıldırım, Barzani ailesinin Nakşibendiliği ve Kürt haklarını sentezleyen bir aile olduğunu söyledi. Barzani Ailesi'nin geçmişi ve ortaya koyduğu mücadelenin tarihçesini anlattı. Barzani'lerin Kürt tarihinde oynadıkları aktif rolün önemine değinen Prof. Dr. Yıldırım, Türkiye’de Yaşayan Diller Enstitüsü Kürt Dili ve Kültürü Anabilim Dalı'nda Kurmanci, Zazaki ve Sorinice eğitim verildiğini hatırlattı.
'TÜRK VE KÜRTLER, EZELİ VE EBEDİ KARDEŞTİR'
Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay da katılımcıları Türkçe, Kürtçe, Süryanice ve Zazaki olmak üzere 4 dilde selamlayarak, Kürt Bakan Mehmoud’un Mardin ziyaretinin, Mesut Barzani’nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la buluştuğu Diyarbakır buluşması sürecine denk gelmesini, "hoş bir tesadüf" olarak tanımladı. Türk ve Kürtler'in, hangi ülkede olursa olsun, ezeli ve ebedi kardeş olduklarını belirten  Prof. Dr. Omay şöyle konuştu:
"Bu ezeli ve ebedi kardeşliğin bu zeminde güçlenerek geleceğe taşınacağına inancım tamdır. Türkiye Cumhuriyeti'nin günümüzde Irak Kürdistan’ı ile olan bu çok sıcak ve yakın ilişkiler, başta Mardin Artuklu Üniversitesi olmak üzere hepimizi son derece mutlu ediyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin, bölgemizin, Mezopotamya’nın, Ortadoğu’nun huzur ve barışı için kim en ufak bir tuğla bile koysa, onun başımızın üzerinde yeri var. Kürt halkının ihmal edilmiş lisanını ve kültürünü bilimsel etiği esas alarak, en güzel haliyle canlandırıp hayat bulması için gayretlerimize devam edeceğiz."
'DEMOKRATİK KÜLTÜR, ETNİK VE DİNSEL ÇATIŞMALARDAN UZAK OLMALI'
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Kültür ve Gençlik Bakanı Dr. Kawa Mehmoud ise yaptığı sunumda, siyasal kültürün katılımcı vatandaşlık ve sürdürülebilir kalkınma esasları üzerine inşa edilmesi gerekliliğine dikkat çekerek şunları söyledi:
"Fikir ve sanatsal alanlarda mücadele veren kesimlerin bu oluşumda aktif bir rol oynaması bir elzemdir. Kültür paylaşımının artık sosyal bir faaliyet olarak tanımlanması gerekir. Başarılı politikaların hayata geçirilebilmesi için haklar ve özgürlükler bağlamında belli bir olgunluğa erişmek ve aydın- iktidar çatışmalarının, aydınlar lehine sonuçlandırılması gerekir. Sivil, demokratik kültür ancak mezhepsel, etnik ve dinsel çatışmalardan uzak bir atmosferde başarılı olabilir."