BÜLENT Ecevit Üniversitesi (BEÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Özcan Sezer, küreselleşmenin insan hakları üzerinde olumsuz etkileri olduğunu söyledi.
Zonguldak Valiliği'nce BEÜ'de düzenlenen konferansta konuşan Yrd. Doç. Dr. Özcan Sezer, küreselleşmenin çağımızda oldukça tartışmalı, ekonomik, siyasi, kültürel, ideolojik boyutları olan karmaşık bir süreç olduğunu söyledi. Yrd.Doç.Dr. Sezer, devletin dışında insan haklarını koruyan aktörlerin, uluslararası örgütler ve sivil toplum kuruluşları olduğunu ifade etti. Bu kuruluşların özellikle son yıllarda insan haklarının korunması alanında önemli görevler üstlendiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Sezer, şöyle konuştu:
ULUS DEVLETLER ÜZERİNDE DENETİMLER ARTTI
"Bu sayede insan hakları ihlalleri konusunda uluslararası toplum ulus-devlet üzerinde daha fazla denetleyici rol üstlenmektedir. Birleşmiş Milletler ile hem küresel düzeyde, hem bölgesel düzeyde insan haklarının korunması konusunda önemli adımlar atılmış ve ulus-devlete kendi vatandaşlarının haklarını koruması konusunda daha fazla sorumluluk yüklenmiştir. Böylece ulus-devletler üzerinde denetim mekanizması özellikle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi gibi kurumlarla daha fazla artmıştır. Küresel ve bölgesel örgütlerin ve sivil toplum kuruluşlarının insan hakları konusunda yaptığı çalışmalar ve devletler üzerinde oluşturdukları baskı ve ihlalleri önleme konusunda attığı adımlar küreselleşmenin insan haklarının korunması konusunda olumlu etkilerindendir."
ULUS DEVLETİN GÜCÜ SINIRLANDI
Küreselleşmenin insan hakları üzerinde olumsuz etkileri de olduğunu kaydeden Yard.Doç.Dr. Sezer, "Küreselleşme ile birlikte ulus-devletin gücü de sınırlanmıştır ve özellikle insan haklarını ihlal eden devletler küresel sivil toplumun baskısı karşısında bazı adımlar atmak zorunda kalmaktadır. İnsan hakları düzenlemeleri, insan haklarını korumak ve güçlü olan devleti sınırlamaya çalışırken, küreselleşme ise devleti zayıflatmıştır. İnsan haklarını koruma konusunda bu olumlu bir gelişme sayılabilir ancak zayıflayan ulus-devlet bir yandan ortaya çıkan yeni aktörlerin ihlallerini önleyememekte, vatandaşını koruyamamakta ve hem sivil ve siyasal, hem de ekonomik ve sosyal hakları garanti edememektedir. Bu anlamda küreselleşmenin olumsuz yanları da göz ardı edilmemelidir" diye konuştu.

DS(EE/AAA)(FOTOĞRAFLI)