Şahismail GEZİCİ/ELAZIĞ, () - ELAZIĞ'ın Baskil İlçesi Akuşağı Köyü'nde kuraklık nedeniyle kayısı bahçeleri kuruyan, içme suyu bulamayan köylüler, arazilerini satışa çıkarıp köylerini terk etmeye başladı.
Baskil İlçesi'ne bağlı Akuşağı Köyü'nde geçimlerini kayısıcılık yaparak sağlayan köylüler, bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle zor durumda kaldı. Kuraklıktan kayısı ağaçları kuruyan ve köylerinde su akmayan köylülerin bir kısmı göç etmek zorunda kalırken, bazıları da arazilerini satışa çıkardı.
Köylülerden Yusuf Toğuşlu, 70 hane bulunan köylerinde insanların bugüne kadar görülmemiş kuraklık yüzünden göç ettiğini belirterek, kendisini de 700 kök kayısı bahçesini satılığa çıkardığını söyledi. Toğuşlu, 20 yıldır ilk kez köy çeşmesinden su akmadığını ifade ederek, eşinin de Bursa'daki çocuklarının yanına gittiğini söyledi. 
Köylü kadınlar susuzluk nedeniyle ürün alamamanın üzüntüsünü yaşarken, içme suyu dahi bulamadıklarını dile getirdi. Susuzluğun göç ettirdiğini belirten kadınlar, sadece bir çeşmeden sızıntı halinde akan sudan alabilmek için saatlerce beklemek zorunda kalıyor,
KAYISI BAHÇESİ KURUDU, MADEN OCAĞINDA ÇALIŞMAYA BAŞLADI
Köylülerden Yasin Işıklı, 650 kök kayısı ağacının kuruduğunu ve köyde yapacak işi kalmadığı için Elazığ'a göç ederek maden ocağında çalışmaya başladığını söyledi. Köydeki kuraklık ve su sorununu ilgililere defalarca iletmelerine rağmen bir çözüm bulunamadığını belirten Işıklı, "Köyümüz artık boşalıyor. Ben de terk ettim ve maden ocağında çalışıyorum. Kuraklık yüzünden ekmeğimizi kaybettik, çiftçi olarak 100 bin lira kredi kullanmıştım, ama kayısılar kurudu. Mecburen göç etmek zorunda kaldım" dedi.

FOTOĞRAFLI