Nermin UÇTU/MANİSA, () - DEVLET Su İşleri 2'nci Bölge Müdürü Hayati Çelenk, İzmir ve Manisa'da yaşanan kuraklık nedeniyle barajlardaki su seviyelerinin geçtiğimiz yıla göre büyük azalma gösterdiğini, ancak kritik seviyeye gelmediğini açıkladı. Barajların doluluk oranları hakkında bilgi veren Çelenk, İzmir'e içme suyu sağlayan Gördes Barajı'nın geçen yıl bu dönemde yüzde 34.8 olan doluluk oranını yüzde 16,4'e düştüğünü bildirdi.
Türkiye genelinde kış aylarında yaşanan kuraklık Manisa'daki barajlardaki doluluk oranlarını da etkiledi. Devlet Su İşleri 2'nci Bölge Müdürü Hayati Çelenk, özellikle İzmir'e içme suyu sağlayan Gördes Barajı'ndaki doluluk oranında önemli bir azalma olduğuna dikkat çekti. Barajlardaki oranların henüz kritik seviyeye ulaşmadığını duyuran Çelenk, 2013 yılının aynı döneminde doluluk oranı yüzde 77 olan Demirköprü Barajı'nın yüzde 39'a; Gördes Barajı'nın yüzde 34.8'den yüzde 16.4'e; Sevişler Barajı'nın yüzde 92'den yüzde 74'e; Buldan Barajı'nın yüzde 83'ten yüzde 41'e; Afşar Barajı'nın yüzde 75'ten yüzde 27'ye; Marmara Gölü'nün de yüzde 81'den yüzde 58'e düştüğünü bildirdi.
Barajlardaki doluluk oranı geçen yıla göre alt seviyelerde olduğuna dikkati çeken Çelenk, "Gördes Barajı'nda durum biraz kritik gibi. Gördes Barajı'ndan sadece İzmir'in içme suyu ihtiyacını karşılanıyor. Bu nedenle mevcut su fazlasıyla ihtiyacı karşılıyor. Tüm Türkiye'de olan yağışların azlığından dolayı bir sorun var ama sıkıntı derecesine ulaşmadı" dedi. Çelenk, özellikle tarımsal sulamada daha dikkatli olunmasını ve suyun israf edilmemesini istedi.
Manisa merkezin kurak bir sezon geçirmediğini ama havzada yüzde 25'lik bir yağış azlığının olduğu da vurgulayan Çelenk, Türkiye'nin diğer illerine göre daha iyi bir durumda olunduğunu da ifade etti.

FOTOĞRAFLI