Ferit ASLAN- Şahismail GEZİCİ/ELAZIĞ, () - TÜRKİYE'de, bu yıl görülen kuraklık,  Atatürk Baraj gölünden sonra Türkiye'nin en büyük yapay gölü konumundaki Keban Baraj Gölü'nü olumsuz etkiledi. Murat Nehri üzerindeki baraj gölü, kuraklık ve Elazığ-Bingöl arasında yapımına başlanan Gülüşkür ikinci köprüsü nedeniyle kurumaya yüz tuttu. Geçmiş yıllarda balıkçıların balık avladığı baraj gölünün kuruması nedeniyle yörede oturanlar, daha önce balık avladıkları gölde ekim yapmaya başladı.
Keban Baraj gölü, bu yıl görülen kuraklık ve Karayolları'nın Baraj Gölü üzerinde 2'nci  köprü yapma çalışmasını başlatması nedeniyle enerji üretiminin artırılması ile kurudu. Geçmiş yıllarda balıkçıların içinde balık avladığı baraj göletindeki kuraklık, Elazığ-Bingöl arasındaki Gülüşkür ikinci köprüsünü yapan Karayolları'nın işine yaradı. Mevcut köprünün dar olması nedeniyle ikinci köprü için çalışmaları hızlandıran Karyolları, 13 metre genişliğinde, 11 metre yüksekliğinde ve 333 metre uzunluğunda ikinci köprünün yapımına hız verdi. Yaklaşık 20 milyona mal olacak ve su düzeyine göre, bitiş tarihi 2015 olarak belirlenen köprü çalışmaları, baraj gölünün kuruması ile hızlandırıldı.
PERİ ÇAYI DA KURUDU Bölgedeki kuraklık ve baraj göllerinin kurumasında, bu yıl beklenen kar yağışının yeterince düşmemesinin etkili olduğu ifade edildi. Her yıl 3-4 metre kalınlıkta kar yağarken bu yıl bölgede kar yağışı beklenenin çok altında oldu. Kar yağışı olmaması nedeniyle Keban Baraj Gölü'ne dökülen Peri Çayı da kurudu. Nehirlerin bir yıl içinde geçirdiği suyun yüzde 70'i kar erimelerinden elde edilirken, DSİ yetkilileri, baraj göllerindeki su düzeyinin düşmesinde kuraklık hem de fazla enerji üretiminin önemli rol oynadığını söyledi.  
ŞG,FA(GG/İD) (FOTOĞRAFLI)