TÜRKİYE'nin birçok yerinde görülen kuraklık Doğu'da da etkili oldu. Van'ın Gürpınar İlçesi'ne hayat veren sulama amaçlı Zernek Barajı'nda su düzeyi, su tutulduğu 1985 yılından bu yana ilk defa yüzde 20'ye kadar düştü. Gürpınar Sulama Birliği Başkanı Mehmet Avcı, "Her yıl çiftçinin sulaması bittiğinde barajdaki su seviyesi yüzde 50 oranında oluyordu. Şu anda seviye yüzde 20'de. Bu da gelecek yıl için tehlikenin işareti" dedi. 
Kuraklık, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki çiftçiyi de endişelendirmeye başladı. Bu yıl yağışların az olması Van'da sulama amaçlı kurulan Zernek Barajı'nı neredeyse kuruttu. 105 milyon metreküp su depolanan barajda, sulama sezonunun bitimine 10 gün kala yüzde 20 oranına kadar düştü. Suların çekilmesinden dolayı balıkçı teknelerinin bile karada kaldığı baraj gölünün büyük bir kısmında derin çatlaklar oluştu.
İŞİMİZ ALLAH'A KALDI
Zernek Barjı'nın kurulduğu 1985 yılından bu yana ilk defa su seviyesinin bu kadar düşmesinin kedilerini endişelendirdiğini belirten Gürpınar Sulama Birliği Başkanı Mehmet Avcı, "Bu yıl kar yağışı az olduğu gibi sonbahar yağışlarını da görmedik. Bu yıl sulama sezonumuzun bitmesine 10 gün var. Biz su bittiği için baraj kapaklarını kapattık. Böyle giderse Gürpınar'a hayat veren bu barajdan sulama yapan çiftçilerimiz gelecek yıl büyük sıkıntı çekecek. İnşallah şu günlerde yağış olur ve barajımızın doluluk oranı artar. Alınabilecek bir tedbir yok. İşimiz Allah'a kalmış" dedi. 

FOTOĞRAFLI