Hüseyin ORDULU/KULU (Konya), () - İSVEÇ Entegrasyon Bakanı Erik Ullenhag, Konya'nın Kulu İlçesi'nde İsveç Fahri Konsolosluğunun açılışı yaptı. Ülkesine yurt dışından göç edenlerin çoğunun Kulu'dan olduğunu hatırlatan Ullenhag, ''Anadolu'da bulunan bu küçük ilçeden ve çevresinden binlerce insan İsveç’e göç etmiştir. Yaklaşık 50 yıldır devam eden bu göç ülkelerimizi hem ekonomik, hem de kültürel olarak zenginleştirmiştir'' dedi.
İsveç Fahri Konsolosluğunun açılış törenine Konya Valisi Muammer Erol, İsveç Entegrasyon Bakanı Erik Ullenhag, Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, Ak Parti Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu ve davetliler katıldı.
Açılış töreninde konuşan İsveç Entegrasyon Bakanı Erik Ullenhag, ülkesine yurt dışından göç edenlerin çoğunun Kulu'dan olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi:
''Anadolu'da bulunan bu küçük ilçeden ve çevresinden binlerce insan İsveç’e göç etmiştir. Yaklaşık 50 yıldır devam eden bu göç ülkelerimizi hem ekonomik, hem de kültürel olarak zenginleştirmiştir. Belki daha da önemlisi, İsveç ve Türkiye arasında güçlü bağlar oluşturmuştur.''
Avrupa'daki Müslümanlar üzerinde sindirme çabalarının yapıldığına dikkat çeken Ullenhag, ''İsveç’te ve Avrupa’da var olan İslamofobik eğilimlerden büyük endişe duymaktayım. İnsanlar arasındaki bağları koparmakta ve hayatlarını özgürce, istedikleri gibi, istedikleri yerde yaşamalarını engellemektedir. İsveç’teki ve Avrupa’daki Müslümanlar nefrete, sindirme çabalarına, ayrımcılığa ve önyargıya maruz kalmaktadır. Camiler ve dernekler saldırıya uğramakta ve mülkleri zarar görmektedir. Gündelik hayatta pek çok Müslüman ırkçılıktan muzdariptir. Başörtülü kadınlar sözlü hatta bazen fiziksel saldırılara uğramaktadır. Örneğin insanlar başlarından başörtülerini almaya kalkmaktadır'' diye konuştu. 
Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru da AB sürecinde zorluklar yaşandığını ancak İsveç'in her zaman Türkiye'nin yanında olduğunu belirtti.
Konuşmaların ardından İsveç Fahri Konsolosluğunun açılışı gerçekleşti. İsveç'in fahri konsolosluğunu ise Erdal Akdeve yapacak.

FOTOĞRAFLI