Hakan KABAHASANOĞLU/ESPİYE (Giresun), () - GİRESUN’un Espiye ilçesinde yaşayan Perihan Yılmaz, doğuştan dizinden aşağısı tutmayan kızı 5 yaşındaki kızı Merve Naz Yılmaz'ın defalarca ameliyat geçirmesine rağmen yürüyemediğini belirterek, tedavi tedavi ve cihaz konusunda yardımcı olunmasını istedi.
Yıllar önce Adıyaman’dan fındık toplamak için Espiye'ye gelen, 8 yıl önce de tanıştığı inşaat işçisi Mehmet Yılmaz ile evlenen 40 yaşındaki Perihan Yılmaz’ın ilk çocuğu Merve Naz, belden aşağısında his kaybı ile dünyaya geldi. 3 günlükken belinden, 4 aylık ve 3 yaşında da beyninden ameliyat olan Merve Naz, yürüyemedi. Yıllardır kızının yürümesi için çareler aradığını belirten Perihan Yılmaz, “Kızımın doğumundan sonra folikasit eksikliği nedeniyle  3 ayrı teşhis kondu. Belinden, iki kez de beyninden ameliyat oldu. Şimdi yine bel ameliyatı olacak. Fizik tedavisi de devam ediyor” dedi. 
YOĞUN FİZİK TEDAVİ GEREKİYOR
Omurilik açıklığı nedeniyle kızının kalçalarını hissettiğini ancak dizden altını hissedemediğini ifade eden Perihan Yılmaz, doktorların yürümesi yönündeki söylemlerin ise çelişkili olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Beyin cerrahi yürüme şansının çok az olduğunu söylerken, fizik tedavi uzmanı yürüme şansı olduğunu belirtiyor. Ortopedi doktoru da 7–8 yaşına kadar yürüyeceğini söylüyor. Fizik tedavi ve ortopedi doktorlarının önerisiyle evde de fizik tedavi yapmaya çalışıyorum ama gerekli cihaz yok. Pahalı olduğu için alamıyoruz. Başvurduğumuz yerlerden bir sonuç alamadık. Gıda yardımı yapıyorlar ama gıda da, para da istemiyorum. Kızıma iyi bir fizik tedavi uygulansa daha iyi olacağına inanıyorum.”
BEN NEDEN YÜRÜYEMİYORUM ?
Kızının kendisine neden yürüyemediğini sorduğu zaman gözlerinin dolduğunu anlatan anne Yılmaz, “Kızım konuşmaya başladığı ilk günden bu yana ‘Neden yürümüyorum’ diye soruyor. Benimle birlikte namaz kılıyor, ‘Allahım beni iyi et’ diye dua ediyor. ‘Ben de arkadaşlarımla yürüyeyim’ diyor. Yaşamayan çektiğim üzüntüyü bilemez. Kızımın, en azından ihtiyacını görecek kadar yürümesini istiyorum. Tedavi ve cihaz konusunda yardım eden olursa seviniriz. Evde cihaz olur da haftanın 5 günü fizik tedavi uyguanırsa iyi gelişmeler olacağını düşünüyoruz” dedi.
ENGELLİ MAAŞI KESİLDİ
Kızının yüzde 92 bedensel engelli raporu olduğunu ve bir süre öncesine kadar da engelli maaşı aldığını belirten Perihan Yılmaz, “Geçtiğimiz aylarda yerel bir gazetede kızımla ilgili haber çıkınca vakıf görevlileri geldi, kızımın engelli maaşını kesti. Eşimin sigortalı olmasını bahane ettiler. Tekrar başvuru yaptım ama olmadı. Kaymakamlık 250 lira bakım yardımı verecekti, o da bağlanmadı” dedi.

HK(TM/AK) (FOTOĞRAFLI)