Fatih DALDAL / BAYRAMİÇ (Çanakkale), () - ÇANAKKALE'nin Ezine İlçesi'ne bağlı Yahya Çavuş Köyü sakinleri, hemen yanlarındaki granit ocağından dinamit patlatılarak maden çıkarılması nedeniyle üzerlerine yağan taşlardan şikayetçi. Ölüm tehlikesi altında yaşadıklarını kaydeden köylüler, yetkililerden yardım istedi.
Ezine'ye 10 kilometre mesafedeki Yahya Çavuş Köyü'nde 8 yıldır faaliyet gösteren özel bir şirkete ait granit maden ocağındaki çalışmalar köylüyü çileden çıkardı. Köylüler, ocakta dinamit patlatılarak maden çıkarılması esnasında fırlayan taşların zaman zaman evlerin ve damların üzerine düştüğünü iddia etti. Ayrıca oluşan heyelanların yanı sıra, ocakta kepçe vasıtasıyla yer açma çalışmalarında taşların köye doğru yuvarlandığını ileri süren köylüler, maden ocağı ile aralarındaki mesafenin 5 metreye kadar indiğini söyledi. 
'YETKİLİ MAKAMLAR İLGİLENMİYOR'
Yahya Çavuş Köyü'nde meyve ve sebze yetiştiriciliği yapan Orman Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Fatih Oğuz, şikayetlerini daha önce yetkili makamlara bildirdiklerini fakat bir sonuç alamadıklarını belirterek şöyle dedi:
"Sorunumuz hiçbir şekilde giderilmedi. 8 yıldır çektiğimiz çile yeter. İnsanlarımız ve hayvanlarımız tehlike altında. Maden ocağında dinamit patlatılınca taşlar evlerimizin üzerine yağıyor. Sokakta yürürken dahi çok yakınımızdan geçen taş ve kaya paçaları var. Bu zamana kadar can kaybı olmaması mucize. Maden firması evlerde oluşan hasarları onarıyor ancak bu çözüm değil. Yetkililerin bir an önce gerekeni yapması gerekli."
Köylülerden hayvancılıkla geçimini sağlayan 70 yaşındaki Yahya Çetin ise, "Evim ile maden ocağı arasında 7 metre var. Her an bir felaketle karşı karşıyayım. Dinamit patlayınca yaşanan sarsıntı evlerimize de zarar veriyor. Oluşan çatlaklar nedeniyle neredeyse her ay sıva yapmak zorunda kalıyoruz" diye konuştu.
Besici Saim Çırkan da, patlama sonucu 25 kiloluk bir taşın komşunun evinin bahçesindeki tuvaletin üzerine düşüp yerle bir ettiğine şahit olduğunu belirterek, o esnada içerde kimsenin olmaması olası bir yaralanma ve can kaybının yaşanmasını önlediğini söyledi. Çırkan, ortaya çıkan bu durumların kendilerini korkuttuğunu ve adeta diken üstünde yaşadıklarını dile getirdi.

FOTOĞRAFLI