KOCAELİ'nin Kartepe İlçesi'nde, Sapanca Gölü'ne akan Balaban Deresi'nin Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) tarafından Yuvacık Barajı'na giren suyun azalması nedeniyle bu derenin yatağını değiştirilip Yuvacık Barajı'na akışının sağlanmak istenmesine tepki gösteren köylülerin başlattığı dere nöbeti bugün jandarma ekiplerince sona erdirildi. İSU görevlileri Balaban Deresi yatağının değiştirilmesi için çalışmaya başladı. 
Kartepe İlçesi'nde suyu dağdan gelen Balaban Deresi, yaz kış akışı kesilmeden Sapanca Gölü'ne dökülerek tarım ve hayvancılığın gelişmesine de katkı sağlıyordu. Kuraklık nedeniyle yaklaşık 8 kilometrelik yatağa sahip Balaban Deresi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin kuruluşu Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) tarafından suyu azalan Yuvacık Barajı'na verilmek istendi. Bu duruma tepki gösteren köylüler 2 gün önce dere kenarına çadır kurup İSU'nun çalışmasını yapmasını engelemek amacıyla dere kenarında nöbet başlattı.
Bugün bölgeye çok sayıda jandarma ile gelen İSU ekipleri alınan karar üzerine deredeki suyu Yuvacık Barajı'na vermek için çalışma başlattı. Jandarma ekipleri de dere kenarındaki çadırı kaldırdı. Çalışmalar sırasında derenin yanına gelen Balaban Köyü muhtarı Hasan Erkan ile eski muhtar Cumhur Karakadılar arasında tartışma çıktı. Dereye Büyükşehir Belediyesinin müdahalesi ile ilgili geçtiğimiz günlerde de konuşmalar yapan eski muhtar Cumhur Karakadılar mevcut muhtar Erkan’ın sessiz kalmasına tepki gösterirken, üzerine yürüdü. Karakadılar, "Buraya köylüyü toplamayan muhtar istifa etsin. Bu su, köyündür. Sana oy veren ellerim kırılsın" diyerek tepki gösterdi.
Eski ve yeni muhtar arasında yaşanan gerginlik köy sakinlerinin araya girmesiyle son buldu. İSU yetkilileri köy sakinlerine Yuvacık Barajı için çalışma yaptıklarını fakat Balaban Deresi'nden sadece kışın su alınacağını ve bahçesine sulama yapan köylü bu durumdan etkilenmeyeceğini söyledi.

CS(MB/İD) (FOTOĞRAFLI)