BURSA'nın Mustafakemalpaşa İlçesi'ne bağlı Kabulbaba Köyü sakinleri, köyün üst tarafında bulunan bir mermer ocağı işletmesinin çalışma sahasını genişletme talebine, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın olumlu yanıt vermesi üzerine tepki gösterdi. Jandarmanın güvenlik önlemi aldığı köye ÇED raporunu okumak için gelen Çevre ve Şehirlicilik İl Müdürlüğü yetkilileri, tepkiler üzerine köyden ayrılmak zorunda kaldı.
Kabulbaba Köyü'nün üst tarafında bulunan bir mermer ocağı 15 bin metreküplük işletme kapasitesini, çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın onayı ile 20 bin metreküpe çıkarınca, köylüler isyan etti. Köy meydanında toplanan köylüler, bu sırada ÇED raporunu okumak için gelen yetkilileri de protesto etti. Jandarmanın güvenlik önlemi aldığı köyde bir süre kahvede oturarak, ortamın yatışmasını bekleyen yetkililer, köylüler sakinleşmeyince 'ÇED raporu okunmamıştır' tutanağı tutarak, köyden ayrıldı.
'KÖYLÜLER MAĞDURİYET YAŞIYOR'
Köylülerin protestosuna destek veren Mustafakemalpaşa Doğader Başkanı Sayit Ali Geçici, mermer ocaklarının denetimden uzak çalıştıklarını iddia ederek, şunları söyledi:
"Bu bölge, bu köylüler hayatlarını çiftçilik ve hayvancılık yaparak kazanıyorlar. Bir çok köyümüzü bu ocaklar sarmış. Hemen köyün üst tarafındaki mermer ocağı da mevcut durumuyla verdiği zarar yetmiyormuş gibi, bir de işletme kapasitesini arttırmış. Kabulbaba köylüleri ve çevre köylerden gelen insanlar, bu ocakların zararları nedeniyle çok büyük mağduriyet yaşıyorlar. Bu tür ocakların bırakın kapasite arttırmasını, faaliyetlerinin bile durdurulması gerekiyor. Çünkü burada çok ciddi bir toprak kayması ve susuzluk sıkıntısı yaşanıyor."