Ergün AYAZ- Mesut IŞIK / GEBZE(Kocaeli), () - KOCAELİ'nin Gebze İlçesi'nde Kaymakamlık ve Köylere Hizmet Götürme Birliği Başkanlığı tarafından açılan ihale sonucu 18 köy için Sakarya Elektrik A.Ş.'ye (SEDAŞ) ait elektrik direklerine monte edilen kameralar, SEDAŞ'ın izin vermemesi nediniyle devreye alınamadı. Köy sakinleri 6 ay önce montajı yapılan kameraların tellerinin koptuğunu, bazılarının düştüğünü söylerken, SEDAŞ yetkilileri ise bunların kendilerine danışılmadan takıldığını, elektrik direklerine can güvenliği açısından reklam tabelası bile takılmasının yasal olarak mümkün olmadığını belirtti. 
Gebze Kaymakamlığı ve Köylere Hizmet Götürme Birliği Başkanlığı tarafından, 6 ay önce 600 bin TL'lik ihale ile 18 köye MOBESE kamera sistemi yapılması kararı alındı. İhalesi yapılan ve 18 köyde ihtiyaç olan noktalar tespit edildikten sonra Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş.'ye (SEDAŞ) ait elektrik direklerine kameralar monte edildi. 
SEDAŞ İZİN VERMEDİ
Her şey bittikten sonra kameralara enerji bağlanacağı sırada SEDAŞ ile anlaşmazlık ortaya çıktı. SEDAŞ elektrik direklerine asılan MOBESE kameralarına direklerden enerji verilmesinin mümkün olmadığını, Herhangi bir nedenle kopacak bir elektrik telinin kamera sistemine zarar verebileceğini, ayrıca bunun can güvenliği açısından da sorumluluğu olduğunu belirterek  izin vermedi. Kaymakamlığın yaptığı tüm görüşmelere rağmen bir sonuç alınamadı. 
Aradan geçen 6 aylık süre içinde kameraların kablolarının bir kısmı çalınırken, bir kısmı da elektrik direklerinden yere sarktı. Kadıllı Köyü Muhtarı Necati Özyurt konuyla ilgili şunları söyledi:
"Seçimlerden önce Köye Hizmet Götürme Birliği'nde köylünün 600 bin TL parası olduğunu biliyorduk. Kaymakamımız bu paranın belediyeye gideceğine bir hizmet olmasını istedi. Daha sonra köy alanlarına MOBESE kameraları konulması kararı alındı. İşi alan müteahhit firma köylerde nerede ihtiyaç varsa elektrik direklerine kameraların montajını yaptı. İş en sonki aşama olan enerji bağlamaya geldiğinde SEDAŞ ile anlaşmazlık ortaya çıktı. Bugüne kadar yapılan görüşmelerden sonuç alınamadı. Teller koptu, hırsızlıklar oldu, kameraları çalan gidiyor.  Bu işin yeniden bir maliyet boyutu da ortaya çıktı. Kesilen ve çalınan kabloların yeniden hat döşenip çekilmesi gerekiyor."
SEDAŞ: BİZE SORMADAN TAKMIŞLAR
Sakarya Elektrik dağıtım A.Ş. yetkilileri ise, bu MOBESE kameralarının elektrik direklerine montajı konusunda kendilerine kimsenin danışmadığını, son aşama olarak elektrik bağlamaya sıra geldiğinde haberleri olduğunu öne sürerek şöyle dedi:
"Enerji hatlarına reklam tabelası dahil kesinlikle tabela veya cihaz takılamaz. Enerji taşıyan direklere, ancak bunun için ehliyeti olan kişiler çıkabilir ve çıkmadan önce tüm önlemler alınır. Bunların bizlerden izinsiz buraya monte edilmesi bile yanlış. Kemeraların zarar görmesi veya arıza halinde bu direklere onarım veya başka amaçla çıkacak insanların başına gelebilecek olaylardan kurum olarak biz sorumlu oluruz."

FOTOĞRAFLI