VAN'ın Çatak İlçesi'ne bağlı Konalga Köyü'ne 2000 yılında Köykent Projesi kapsamında yapılan 383 konut, toprak kayması nedeniyle oturulamaz hale geldi. Büyük çatlakların oluştuğu birçok ev boşaltıldı. Van İl Afet Acil Durumu Müdürlüğü tarafından yapılan inceleme sonrası heyelan bölgesinde olduğu tespit edilen evlerde zorunlu olarak kaldıklarını anlatan Köy Muhtarı Yahya Özbek, yetkililerin bir an önce bu sorunu çözmelerini istedi.
Çatak İlçesi'ne 30 kilometre uzaklıktaki Konalga Köyü'nde 2000 yılında Köykent Projesi uygulandı. Proje kapsamında 12 mezranın bir araya getirilmesiyle oluşturulan Konalga'da, köylüler için 383 konut yapıldı. Heyelan bölgesine yapılan konutlar, 14 yıl içerisinde santim santim kayınca duvarlarda büyük çatlaklar görülmeye başladı. Köylüler defalarca yetkililere bavyurarak sorunun çözülmesini istedi.
HEYELAN BÖLGESİ OLDUĞU BELİRLENDİ
Evlerinin yıkılmak üzere olduğunu belirten Köy Muhtarı Yahya Özbek, başta Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bir çok bakanlık ve Van Valiliği'ne yaşadıkları sorunla ilgili dilekçe yazdı. Son olarak Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yapılan incelemede bölgede heyelan riski bulunduğuna dikkat çekilerek, konut hak sahipliği konusunda çalışma yapıldığı belirtildi. 
150 HANE BOŞALTILDI
Köylerinde daha önce 2 bin 300 kişinin yaşadığını belirten Muhtar Özbek, hergün görülen sarsıntı ve kaymalar nedeniyle 150 konutun boşaltıldığını burada yaşayanların sayısının 1400'e düştüğünü söyledi. Özbek, şöyle dedi:
"Korkuyla yaşamımızı sürdürüyoruz. Yapılan inceleme sonrası köyümüzün kurulduğu yerin heyelan bölgesi olduğu belirlendi. Hemen hergün sartıntı oluyor ve köyümüz biraz daha kayıyor. Bazı vatandaşlarımız kendi imkanlarıyla evlerin yıkılmaması için güçlendime yapmış. Ancak oda çare olmuyor. Bir facia olmadan yetkililerin bize güvenli bir bölgede konut yapmasını bekliyoruz."

OB,MÇ(OB/İD) (FOTOĞRAFLI)