Arif ARSLAN/BATMAN, () - BATMAN'ın Kozluk İlçesi'ne bağlı Örensu Köyü'nde dün akşam 4'ü kadın 7 kişinin öldürüldüğü silahlı saldırının üzerindeki sır perdesi henüz aralanmazken, köyde çobanlık yapan Sadrettin Taş'ın 1KÖYDEKİ  oğlu gözaltına alındı, 2 oğlu ile 1 kişi daha aranıyor.
Kozluk İlçesi'ne bağlı Örensu Köyü'nde dün saat 19.30 sıralarında peş peşe patlayan pompalı tüfekler ölüm kustu. Garzan Çayı kıyısında birbirinden 300 metre uzaklıkta koyun sağanlara saldıran silahlı kişiler başlarına ateş ettikleri Saadiye Tunla (62), Leyla Güneş (17), Sultan Efe (18), Bilal Efe (16), Hüseyin Efe (41), Mehmet Tunla (12) ve misafir olarak bulunan Osman Şen'i (19) öldürdü.
KÖYLÜLER SİLAH SESİNİ DUYUNCA GELDİ
Toplam 20 hane bulunan ve halkın hayvancılıkla geçindiği köyde silah sesini duyanlar, hemen olay yerine koştuklarında 7 kişinin cesetleriyle karşılaştı. Kadın kıyafeti giyerek koyun sağanlara yaklaştıkları ileri sürülen saldırganlar ise köylüler gelmeden bölgeden uzaklaştı.
Örensu Köyü Muhtarı Selim İsen, "Biz Batman'a bir düğüne gitmek üzere köyden ayrılmak üzereydik, silah seslerini duyduk. Hemen olay yerine gittiğimizde 7 kişinin cesedi ile karşılaşıp, durumu jandarmaya bildirdik. Bu bir kişinin yaptığı olaya benzemiyor" dedi.
Silahlı saldırıda öldürülen 7 kişinin cesetleri otopsi için götürülürken, jandarma da saldırganların kimliklerinin saptanması ve yakalanmaları için geniş kapsamlı çalışma başlattı.
ŞÜPHELİLER, ÇOBAN VE ÇOCUKLARI
Silahlı saldırının, köyde 2 yıldır çobanlık yapan Sadrettin Taş ve çocuklarıyla, köylüler arasındaki husumetten kaynaklandığı ileri sürüldü. Bir iddiaya göre çobanın işine son verilmesi, bir iddiaya göre de kız isteme meselesinden kaynaklandığı ileri sürülen katliamın faili olarak çobanın oğullarından Menaf Taş gözaltına alındı.
Jandarma, çoban Sadrettin Taş ile saldırıyı gerçekleştirdikleri ileri sürülen oğulları Fevzi ve Methi Taş ile Sadri Çakmak'ı arıyor. Örensu Köyü'nde 2 yıldır oturan Sadrettin Taş'ın oğullarıyla birlikte hem kendisinin hem de köylülerin hayvanlarına çobanlık yaptığı belirtildi.
Batman Valisi Azmi Çelik de yaptığı açıklamada olayın çoban ailesiyle köylüler arasındaki husumetten kaynaklandığını belirterek, "Bir kişinin sorgusu sürüyor. Soruşturmanın sonunda olayın neden kaynaklandığı ve saldırı ile ilgili detaylar ortaya çıkacak. Çoban ve ailesi yaklaşık 2 yıldır köyde ikamet ediyorlarmış" dedi.
MİLLETVEKİLİ ATA: ÇOK YÖNLÜ SORUŞTURULSUN
HDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, silahlı saldırıda 7 kişinin öldürüldüğü Örensu Köyü'ne gelerek olayla ilgili bilgi aldı.
Olayda bazı soru işaretleri olduğunu söyleyen Ata, "Etkin bir soruşturma ile olayın detayları ortaya çıkarılacaktır. Bir kişinin 7 kişiyi öldürmesi konusunda soru işaretleri var. Başka saldırganlar da olabilir. Olayı gerçekleştirdiği ileri sürülen çobanın ailesi köyde oturuyormuş" dedi.
"SALDIRI PLANLI YAPILMIŞ"
Bu arada saldırının planlı yapıldığı, 7 kişinin pompalı tüfekle başlarına ateş edilerek öldürüldüğü belirlenirken, olayla ilgili bilgi veren bir yetkili, şunları söyledi:
"Görgü tanığı bırakmamak için hepsini öldürmüşler. Köylüler, olayın nedeni olarak çoban ve oğullarından memnun olunmaması ve onları işten çıkarma girişiminin yanı sıra bir kız isteme meselesi olabileceğini ifade ediyor. Olay planlı yapılmış, sadece bir kişinin yapabileceği bir saldırıya benzemiyor. Olaydan hemen sonra çoban ve 3 büyük oğlu köyü terk etmiş, sadece zihinsel engelli olan oğlu evde kalmış. Gözaltına alınan oğlu zihinsel engellidir. Eğer çoban ve oğulları yakalanırsa gerçek ortaya çıkacaktır."