Ramazan İMRAĞ/CİZRE (Şırnak), () - ŞIRNAK'ın Cizre İlçesi'ne bağlı Ulaş Köyü'nde 5 gün önce bir inekte kuduz vakası tespit edilince köy 6 aylığına karantinaya alındı. Köyün girişine  'Bu köyde kuduz hastalığı vardır' yazılı tabela asıldı.
Cizre'nin Ulaş Köyü'nde yaşayan Abdurrahman Altan'ın bir ineğinin kuduz hastalığından ölmesi üzerine, köyde karantina uygulaması başlatıldı. Köyde inceleme yapan yetkililer, ölen ineğin kuduz olduğunu tespit etti. Kuduz vakasının ortaya çıkması üzerine Ulaş Köyü 6 aylık süre ile karantinaya alındı. Köye giderek incelemelerde bulunan Cizre Tarım Müdürü Ayhan Buğday, köyün giriş ve çıkışına kuduz vakası tespit edildiğine dair uyarı tabelaları asılması talimatını verdi. Bunun üzerine köyün girişine 'Bu köyde kuduz hastalığı vardır' yazılı tabela asıldı. Köye giden Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri, kuduz vakasının yaşandığı evde ilaçlama yaparak, dezenfekte işlemi uyguladı. Görevli doktorlar tarafından evde yaşayanlara da sağlık taraması yapıldı. Bu arada köye hayvan giriş çıkışları ile köyde üretilen hayvansal gıdaların tüketiminin de yasaklandığı belirtildi.
Kuduz vakasının yaşandığı evin sahibi Abdurrahman Altan, "Bu hayvanın hiçbir hastalığını görmedim. Bir sabah hayvan bağırmaya başladı. Veteriner çağırdık. 5-6 gün sonra ise hayvan öldü. Bugüne kadar böyle bir hastalık görmedim."dedi.
HASTALIK YÜZDE 100 ÖLDÜRÜCÜ
Hastalığın çıktığı evde sağlık taraması yapan Toplum Sağlık Merkezi sorumlusu doktor Abdullah Üzen hastalığın hayvandan insana bulaşabilen bir tür olduğunu belirterek, "Bu yüzde 100 ölümcül olan bir hastalık. Hastalığın belirtileri başlamadan müdahale edilmesi gerekiyor. Hastalık sinir sisteminde yerleşerek kasları felç ediyor. Hastalığın tek tedavisi başlamadan önce aşı ile virüsü engellemek. Kuduz hastalığına bulaşmış hayvanla temas şüphesi olan kişiler sağlık kuruluşlarında aşılanmalıdır"dedi.
Cizre Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü görevlisi Mustafa Erdemir ise köye geldiklerinde inekte 2 günlük kuduz belirtileri ortaya çıktığını ifade ederek, "İneği müşahade altına aldık. Öldüğünü duymamız üzerine aldığımız numuneyi Elazığ Araştırma Hastanesi'ne gönderdik. Kuduz sonucu öldüğü ortaya çıkınca köyü 6 aylığına karantinaya aldık. Bu çalışma ile ilgili kararlar alındı. Bütün kedi, köpek ve diğer hayvanlara kuduz aşısı yapılacak. Bu 6 aylık sürede köye hayvan giriş ve çıkışı yasaklanmıştır. Kuduz vakasına karşı haftalık ziyaretler yapacağız. Kontrollerde kuduz etkisi görülmezse tekrar komisyon kararı ile karantina kaldırılır" dedi.

Rİ(GG/AK) (FOTOĞRAFLI)