OKULLARIN kapanmasına sayılı günler kala kötü karne sendromu hem öğrencilerin hem de velilerin korkulu rüyası oldu. Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Psikoloğu Ender Çeker, kötü karneden sadece çocuğun sorumlu olmadığını belirterek, ailelerin psikolojik ve fiziksel şiddet uygulamaları halinde çocuğun kötü alışkanlıklara sürükleneceğini ve derslerden daha uzaklaşacağını söyledi.
Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Uzman Psikoloğu Ender Çeker, eğitim öğretim yılı sonunun gelmesiyle birlikte öğrencilerde ve ailelerde karne heyecanın başladığını dile getirdi. Çocuğun başarısının ailenin davranışlarına bağlı olduğunu ifade eden Psikolog Ender Çeker, "İç başarı ve dış başarı denilen iki tür başarı vardır. İç başarı çocuğun ailesine karşı sorumluluğu, davranışlarıdır. Dış başarı da bizim sayısal skor olarak gördüğümüz şeydir. İç başarının ne kadar iyi olabileceğini belirleyen faktör ailenin yaklaşımıdır. Okul başarısının kötü notlar olarak ortaya çıkması çok büyük bir problem olmamalıdır. Aileler çocuklarına ne verdiklerini, aile ilişkilerini sorgulamalıdır. Karne sürecinde karne sadece çocuğa verilmiyor" dedi.
SOYUT ÖDÜLLER VERİN
Çocuklarına karne hediyesi vermek isteyen ailelere çağrı yapan Psikolog Ender Çeker, soyut ödüllerin verilmesi gerektiğini dile getirdi. Başarının hediye ile ilişkilendirilmesi halinde kötü sonuçlar doğurabileceğine dikkat çeken Çeker, "Eğer karneyle ilgili çocuğu ödüllendirecek veya cezalandıracaksak bizler soyut ödüllendirmeleri öneriyoruz. Soyut ödüllendirmelerden sonra maddi içeriği çok büyük olmayan, sürpriz niteliği taşıyan ödüller verebilirler. Çocuğumuza 'takdir getirirsen sana şu hediyeyi alacağım' demek başarıyı etkileyen bir faktördür. Eğer bu süreç bu şekilde devam ederse çocuk başarısını ödülle eşleştirdiği için ödül eksildiği zaman sakıncalı bir durum ortaya çıkabilir" diye konuştu.
Çocukların kötü karne getirmeleri halinde eve korkuyla gittiğini kaydeden Çeker, ailelere çocuklarına güvenmelerini tavsiye ederek eksikliklerin giderilmesi için bazı kararlar almalarını önerdi. Öğrencilerin yaz tatili boyunca ders çalışamayacağının altını çizen Çeker, okul dönemlerinin sonunda hiç istenmeyen olayların da yaşanabildiğini hatırlatarak "Fiziksel ve psikolojik şiddet direk olarak çocuğun güvenini, kişiliğini etkileyen çocukta olumsuz davranışlar ortaya çıkarır. Baskılanan ve kıyaslanan çocuk bu baskıyı üstünden atmak için farklı alışkanlıklar kazanır ya da olabildiğince dersten uzaklaşmaya başlar" diye konuştu.

(FOTOĞRAF)