EGE Genç İşadamlarının Derneği'nin (EGİAD) 67. Ege Toplantısında konuşan Türk Havayolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, dünya coğrafi ekseninde yaşanan kayma sebebiyle Türkiye'nin büyük avantaj yaşadığını söyledi. Kotil, "Türkiye, coğrafyası eksen kaymasında çok güzel bir yerde oturuyor. Dünyadaki havayollarında büyümede 19 puan fark atmışız. Çok güzel bir yerdeyiz. Türkiye havacılıkta ana oyuncu oluyor" dedi.

EGİAD tarafından düzenlenen 67. Ege Toplantısı'nın konuğu THY Genel Müdürü Temel Kotil oldu. Swissotel Büyük Efes'te düzenlenen toplantıya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu yanı sıra Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı (EBSO) ve EGİAD Danışma Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ve EGİAD Başkanı Seda Kaya, Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk ve çok sayıda iş adamı katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan EGİAD Başkanı Seda Kaya, işadamlarının Türkiye içinde ve dünyanın diğer ülkelerine seyahatlerinde THY'yi kullandığını ancak aynı hizmeti Ankara-İzmir uçuşlarında kullanamadığını söyledi. THY'nin İzmir uçuşlarının artması talebinde bulanan Kaya, "Sayın Genel Müdürümüzden bu konuyu bir kez daha değerlendirmesini rica ediyoruz" dedi.

"İZMİR'E ÖNEM VERİLMELİ"

EBSO ve EGİAD Danışma Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ise İzmir havaalanına geldiğinde THY uçaklarına fazla rastlayamadığına dikkat çekti. İzmir'den yurtdışına diret uçuş olmadığını söyleyen Yorgancılar, "Biz iş adamı olarak İzmir'den Londra veya Paris'e gitmek istesek bir günümüzü alıyor. Genel Müdürümüzden İzmir'e daha fazla önem vermesini ve THY uçuşlarının İzmir'den daha fazla olmasını istiyoruz" diye konuştu.

"NEREDE UÇAKLAR DEDİM"

İzmirli işadamlarının taleplerini doğru bulduğunu dile getiren Kotil, "İtiraf edeyim İzmir'e indiğimde uçaklarımız azdı. Hemen aradım arkadaşlarımızı. 'Nerede uçaklar' dedim. Biz bu sorunu çözeriz. 2023'te 450 uçağımız olacak. Bunları İzmir'e getireceğiz. Hiç sorun yok. İzmir'de daha fazla THY uçağı göreceksiniz" dedi.

"THY DESTAN YAZDI"

Dünyanın son yıllarda en hızlı büyüyen sektörünün havacılık olduğunu söyleyen Kotil, THY'nin 104 ülkeye, 242 noktaya uçtuğunu belirtti. Dünyada en çok ülkeye uçan havayolu olduklarını belirten Kotil, "THY destan yazdı. Çok büyüdük. 267 yeni uçak siparişi verdik. 2023'te 120 milyon yolcu, 24 milyar dolar ciro, 450 uçak hedefliyoruz. İnşallah bunları yaparız" diye konuştu. İzmir'in EXPO 2020'yi alacağına inandığını belirten Kotil, "İnşallah İzmir EXPO'yu alacak. Tümüyle arkasındayız. Dört gözle bekliyoruz. İyi çalıştık" dedi.

"AFRKİKA'DA EN BÜYÜK OYUNCUYUZ"

Dünyadaki eksen kaymasının Türkiye'yi havacılıkta merkez yaptığını belirten Kotil, "Afrika önümüzdeki 50 yıl içinde dünyanın en önemli yeri olacak. Mogadişu'ya uçuyoruz. Buradan bile para kazanıyoruz. Afrika'daki en büyük oyuncu biziz. Ortadoğu para makinası. New York'tan aldığımız yolcuyu Singapur'a, Tel-Aviv'e 3 saat erken getiriyorum. Türkiye, coğrafyası eksen kaymasında çok güzel bir yerde oturuyor. Dünyadaki havayollarında büyümede 19 puan fark atmışız. Çok güzel bir yerdeyiz. Türkiye havacılıkta ana oyuncu oluyor" dedi.

"HEDEF İÇ PAZAR DEĞİL DÜNYA"

Türkiye'nin coğrafi konumundaki avantajını havacılıkta en iyi şekilde kullandığını söyleyen Kotil, "THY, dünyadaki yolcunun yüzde 1.6'sını taşıyor. Ama bu bizi etkin yolcu yapmaya yetiyor. Buraya yüzde 0.6'dan geldik. Bu da önemli. Yüzde 3'lere geldiğiniz zaman en tepedesiniz. Türkiye'nin ana yönelmesi gereken nokta iç pazar değil dünya. Aktarmaya giden yolcu yüzde 35 büyüyor. 2002'den beri hep kar ettik ve bu yılın ilk 9 ayında 7 milyon lira kar elde oranına ulaştık" diye konuştu. Konuşmalar ardından EGİAD Başkanı Kaya, THY Genel Müdürü Kotil'e plaket takdim etti. THY Genel Müdürü Kotil ise EGİAD Başkanı Kaya'ya maket uçak hediye etti.