Mehmet ERÇAKIR- Ali ÇEVİKBAŞ/ISPARTA, () - TÜRK Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, 24 saat süreyle durdurulan Tel Aviv seferlerinin akıbeti konusunda, bundan sonra ne olacağını kendisinin de bilmediğini söyledi. Şu an ikinci 24 saat içerisine girildiğini belirten Kotil, "Biz Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün talimatları doğrultusunda gideriz" dedi.
Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı'nın davetlisi olarak bugün Isparta'ya gelen THY Genel Müdürü Temel Kotil, Vali Vahdettin Özkan'ı makamında ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, 24 saat süreyle durdurulan İsrail/Tel Aviv seferleri konusunda ikinci 24 saate girildiğini söyledi.
THY'nin İstanbul- Tel Aviv seferini yapan 2 uçağı Ben Gurion Havalimanı'ndaki güvensiz ortam nedeniyle geri dönmüş uçuşlarda 24 saat durdurulup izlemeye alınmıştı. Kotil, yaptığı açıklamada da, şöyle dedi:
"Tel Aviv konusunda bütün dünya seferleri kesti. Takip ettiyseniz birçok grup bunu yaptı. ABD'deki hava yolları yaptı. Tabii Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü eksenli gidiyoruz. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün bu konudaki talimatları ile gideriz. Şu anda yine kesik. İkinci 24 saat içerisindeyiz. Bundan sonra ne olacağını ben bilemem. Gazze'deki üzüntüm çok derin. Herkes gibi biz de oradaki duruma vatandaş olarak çok üzülüyoruz."
HEDEF 60 MİLYON YOLCU
Kotil THY'nin genel durumunun iyi durumda olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:
"Allah nasip etti 4'üncü defa Avrupa'da en iyi havayolu seçildik. Bu da marka oluşturuyor. Yolcu sayımız bu sene 60 milyona yakın gelecek. Türkiye'nin bahtı çok açık. Asya ekonomisi çok hızlı büyüyor. Avrupa ekonomisi de güçlü bir ekonomi. Türkiye bu yönden çok şanslı. Türkiye hem Asya hem de Avrupa'da var olduğu için, bundan çok gelir elde edilecek. Biz de havayolu olarak bunu yaşıyoruz."
İstanbul'dan en çok yurt dışı hizmet veren havayolunun THY olduğunu belirten Kotil, "İstanbul dünyada en kolay ulaşılan şehirlerden biri oldu. Bu yıl İstanbul 13 milyon turist alıyor. Geçen yıl 11 milyon gibi turist almıştı. Biz elimizden geleni yapacağız. Öz işimizi yapıyoruz" diye konuştu.
THY ZARAR ETMİYOR
THY'nin zarar ettiği ve maaşlarını krediyle ödediğine dair haberlerin doğru olmadığını ifade eden Kotil, şunları söyledi:
"Biz de aynı gün borsaya KAP'a bildirdik. Borsada bir şirketiz sonuçta. Bu haberin aslı yok. Şirketimizin mali durumu şöyle. 2002 yılında kar ettik, ondan sonraki her yıl kar ederek geliyoruz. Allah'a şükür bugüne kadar zarar etiğimiz yılımız yok. Biz bu 2002'den günümüze 3 milyar dolardan fazla da nakit biriktirdik. Bunun bir kısmını yatırımlarda kullanıyoruz. 2 milyar dolarlık kısmı da hala kasamızda duruyor. Bunu uçakların ön ödemesinde kullanıyoruz. Filomuz 260'a neredeyse geldi. En sıhhatli şirketlerden biriyiz. 2008-2009 krizinde dünyada en güçlü şirket ilan edilmiştik. Kar oranında zaten birinciyiz. 70 yurt dışı uçuş noktası 215 noktaya kadar geldi. O kadar seferleri artırdık. Her yıl 15 yeni hat koyarak devam ettik. Büyümeye devam. Ülke sayısında uçulan ülke sayısında dünyadaki en büyük hava yoluyuz. Yurt dışı şehir sayısında en büyük havayoluyuz. Toplam yurt içi yurt dışında da 4'ncüyüz. Bu senede inşallah 3'e çıkarız."

FOTOĞRAFLI