Yavuz KUŞDEMİR/UŞAK, () - UŞAK'ta, 6 yıl önce Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından koruma altına alınan, şehrin markası İtecik Lalesi korumasız kaldı. Her yıl mayıs ayının son haftası ve haziranın ilk haftasında tomurcuklanarak İtecik Tepesi'nin zirvesini kırmızıya boyayan İtecik Lalesi koruma altında olmasına rağmen soğanlarının çalındığı ortaya çıktı.
Uşak merkeze bağlı Kayaağıl Köyü'ndeki İtecik Dağı'nın 1200 metre yüksekliğindeki zirvesinde açan, 500 metrekarelik kayalık ve çalılık alanda görülebilen İtecik Lalesi (Top Lale) 10-15 gün süreyle çiçek veren ender lale türleri içinde yer alıyor. Her yıl görenleri hayran bırakan İtecik Lalesi, koruma altında olmasına rağmen bu yıl çok az sayıda çiçek verdi. Yetkililerin hiçbir önlem almadığı İtecik Lalesi sahipsiz kalması durumunda yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Rivayete göre Kurtuluş Savaşı'nda yaralanan ve İtecik Tepesi'nde son nefesini veren bir askerin kanının rengini aldığı söylenen İtecik Lalesi acil önlem alınmadığı takdirde yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu bildirildi.
Uşak Belediyesi tarafından geçen yıl hizmete açılan Kayaağıl Termal Merkezi'nin zirvesinde yer alan turizm potansiyeli açısından termalle özdeşleştiğinde kentin koruma altındaki markası İtecik Lalesi'nin yok oluşuna seyirci kalındığı öne sürüldü.
Bir İstanbul ve Manisa'nın Anemon Lalesi gibi korunamayan İtecik Lalesi'nin bu yıl giderek azalan sayıda yetişmesi tehlike sınırlarında olduğunu gösterdi. Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından koruma altında olan İtecik Lalesi için yıllar önce bölgeye asılan "İtecik Dağı'ndan Lale Sökmek ve Toplamak Yasaktır" şeklinde uyarı tabelası da kimliği belirsiz kişilerce yerinden sökülerek çalındı. Denetimin olmadığı İtecik Dağı'nda laleyi sökenler hakkında yakalandıkları takdirde orman ürünlerinin kaçak alınması işlemi, aracı varsa el konulup 3 bin lira idari para cezası uygulanıyor.
Kaçak kazılarla talan edilen İtecik Lalesi'ne bilinçsiz bir şekilde en büyük zararın verildiğini belirten Kayaağıl Köyü'nden Şadi Dağgezen, "İtecik Lalesi'ni sökmek ve toplamak yasak ancak bölge kazılarak talan edilmiş. İtecik Lalesi'ni kaçak olarak sökenlerin yakalanması durumunda cezası 3 bin lira, Bu işin şakası yok. İtecik Lalesi'nin yerinde korunması gerekiyor. Yasak olmasına rağmen laleyi kökleyip, gidiyorlar. Lalenin korunması idari bir olaydır" dedi. Köylüleri ise, koruma altında olan lalenin çıkış dönemlerinde zaman zaman jandarma tarafından denetlenmesini istedi.

YK(İÖ/BT) (FOTOĞRAFLI)