YOZGAT'taki 'Yaban Hayvanlarını Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nin kapatılmasının ardından, çeşitli nedenlerle yaralanan yaban hayvanlarının tedavileri, belediyeye ait Geçici Köpek Barınağı tesislerinde yapılıyor.
Yozgat merkezden başlayıp, Çayıralan, Akdağmadeni, Saraykent, Kadışehri, Çekerek, Aydıncık ilçelerinden devam edip Karadeniz'e kadar uzanan ormanlık alanlarda yaşam ortamı bulunan farklı türdeki yaban hayvanlarının tedavilerinin yapılabilmesi için çamlıkta 2000 yılında 'Yaban Hayvanlarını Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi' kuruldu. Hayvanların tedavisi konusunda veterinerlik hizmetini dışarıdan temin edilmesi, bakanlığın da veteriner kadrosunun bulunmaması sıkıntı yaratırken, çamlıktaki merkez kapatıldı. Yaban hayvanlarının tedavileri ise bir süre Yozgat'taki Keklik Üretme İstasyonu'nda gerçekleştirildi.
Yozgat Belediyesi tarafından geçen yıl hizmete sunulan modern 'Geçici Köpek Barınağı' tesisleri, yaban hayvanlarının da umudu oldu. Yozgat Belediyesi ile Orman Müdürlüğü arasındaki protokol kapsamında köpek barınağında bir bölüm de yaban hayvanlarının tedavisi için ayrıldı. Çeşitli nedenlerle yaralanan bir leylek, bir şahin ve 4 yavru şahinin yaraları sarılıp, tedavilerinin yapıldığını bildiren Köpek Barınağı Veteriner Hekimi Mehmet Emin Özcan, yaralı yaban hayvanlarının Orman Müdürlüğü tarafından getirilip, kendilerine tedavi için teslim edildiğini bildirdi. Özcan, "Burada tedavilerini yaptığımız yaban hayvanları sağlığına kavuşturduktan sonra tekrar Orman Müdürlüğüne veriyoruz. Onlar da çamlıkta doğaya uyum süreçlerini yürütüp, daha sonrada doğaya bırakıyorlar" dedi.
Özcan, merkeze getirilen kanadı kırık leylek ve şahinin kırık tedavilerini yaptıklarını, şimdi iyileşmelerini, yavruların ise büyümelerini beklediklerini anlattı. Özcan, barınakta her türlü hayvanın tedavisini yapabildiklerini, ancak bazı hastalıklara bağlı tedavileri mümkün olmayan hayvanları Veteriner Fakültesi bulunan üniversitelere gönderdiklerini de belirtti.

FOTOĞRAFLI