MUĞLA’nın Bodrum İlçesi’nde, 1000 TL'lik borç nedeniyle 7 yıldan bu yana çocuğu gibi baktığı 'Labrador Retriever' cinsi 'Ares' isimli köpeği haczedilip, yediemin olarak kendisine teslim edilen 50 yaşındaki Mahmut Yazoğlu, avukatı aracılığıyla itirazda bulunacağını söyledi. Yazoğlu, haczin, Hayvan Hakları Kanunu’na aykırı olduğunu savundu.
ABD’li özel bir şirkette satış müdürlüğü yaptıktan sonra emekli olan Mahmut Yazoğlu, İstanbul Ataşehir’de kafeterya işletmeye başladı. İşyerinin kira sözleşmesi nedeniyle 2 yıl önce mülk sahibiyle aralarında anlaşmazlık olan Yazoğlu, kafeteryasını kapatıp, Muğla’nın Bodrum İlçesi, Gürece Köyü’ne yerleşti. Ancak, aralarındaki anlaşmazlık nedeniyle mülk sahibinin açtığı davayı kaybeden Yazoğlu, 9 bin 358 lira ödemeye mahkum edildi. Kafeteryasını kapatırken, su ve elektrik faturalarını ödemesine rağmen bu dikkate alınmadan 9 bin 358 lira ödeme yapmasının istendiğini öne süren Yazoğlu, bu paranın 8 bin 358 lirasını ödedi. Kalan 1000 liralık bölümün ise, ödediğini ileri sürdüğü su ve elektrik faturalarına mahsuben kesti. Mülk sahibi paranın eksik ödendiğini öne sürerek icra takibi başlattırdı.
Yazoğlu’nun eşi 49 yaşındaki Melek Yazoğlu ile oturduğu Gürece Köyü’ndeki villaya Çarşamba günü, alacaklı vekili avukatı Ahmet Çağlar ile gelen Bodrum 1'inci. İcra Müdürlüğü memurları, çiftin 7 yaşındaki Labrador Retriever cinsi 'Ares' isimli köpeğini haczetti. Haczedilen köpek, yediemin olarak sahibi Mahmut Yazoğlu’na teslim edildi.
Köpeğinin haczedilmesi ile şoke olduğunu anlatan Mahmut Yazoğlu, bu konudaki haberlerin ulusal medyada yer alması ardından tüm Türkiye’den pek çok hayvanseverden tepki geldi. Yazoğlu, şunları söyledi:
"Karşı tarafın avukatı Ahmet Çağlar, bugün beni telefonla arayıp, haciz işlemini gerçekleştireceğini ve köpeğimi satışa çıkaracağını söyledi. Yapılan haciz işleminin yasal olmadığını belirtip, İcra Dairesi’ne itiraz edeceğimi söyledim. Pazartesi günü köpeğim 'Ares' ve avukatım ile Bodrum Adliyesi’ne gidip, ev ve bahcede ticari amaç güdülmeen beslenen evcil hayvanların haczedilemeyeceği hükmünü içeren 5 bin 199 sayılı Hayvan Hakları Kanunu’nun 5'inci madde, 5'inci fıkrası gereği itiraz edip, haczin kaldırılmasını isteyeceğim. AB’ne girme sürecinde dev adımlar atan ülkemde, bu tür traji komik olaylar yaşanmasa daha iyi olurdu. Olayın duyulmasının ardından Ares’i görmek isteyenler evimize akın etti."
"HAYVANSEVERLER DE KÖPEKLERİYLE DESTEK VERECEK"
Bodrum Hayvan Hakları Derneği üyelerinin de 10 Şubat pazartesi günü Yazoğlu’na destek vermek amacıyla adliyeye gelecekleri öğrenildi. Bodrum Hayvan Hakları Derneği Füsun Uslu, "Evcil hayvanların, sahipleri ile birlikte bağları olan hayvanların haciz edilemeyeceği kanunda yazılı olmasına rağmen insanların canını acıtmak için bu tür yapılan uygulamalara adalet mutlaka doğru kararı vereceğine inanıyoruz. 7 yıldır ailenin bireyi olarak yaşayan bir canlıyı alıp, satmaya çalışıp, üstelik bunu sadece bin lira için yapmak ne hukuğa ne de insanlığa sığar. Konunun takipçisi olacağız" dedi.