MAVİ Bayrak Antalya Koordinatörü Lokman Atasoy, Konyaaltı Sahili'nin kime verileceği konusunun bir an önce kesinlik kazanması gerektiğini, aksi halde mavi bayrakların iptal edilebileceğini söyledi.

Türkiye'de turizmin lokomotifi olan Antalya, deniz suyunun temizliği, çevre bilincinin oluşturulmasına yönelik etkinlikler ile plaj veya marinayı kullananların ihtiyaçlarına cevap verecek donanım ve güvenlik gibi birçok kriterin yerine getirilmesi sonucu verilen uluslararası çevre ödülü 'mavi bayrak' sayısında 197 plaj, 6 marina ve 5 yat ile dünyanın zirvesinde yer alıyor. Son dönemde tartışma konusu haline gelen Konyaaltı Sahili'nde ise 6 adet mavi bayraklı plaj bulunuyor. Bu yıl, Konyaaltı'ndaki bu mavi bayrakların geri alınma riski gündeme geldi.

BÖYLE GİDERSE PLAJDAN SÖZ EDEMEYECEĞİZ

Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TURÇEV) Mavi Bayrak Antalya Koordinatörü Lokman Atasoy, Konyaaltı Sahili'ndeki yaşanması muhtemel senaryoları ve mavi bayrakların geri alınma riskini anlattı. 2013 yılı Kasım ayında Konyaaltı'ndaki mavi bayrakların iptalinin gündeme geldiğini ifade eden Lokman Atasoy, Valilik ve Konyaaltı Belediyesi'nin garantörlük görevini üstlenmesi sonucu iptalden dönüldüğünü dile getirdi. 2014 turizm sezonunun başlamasıyla iptal riskinin yeniden gündeme geleceğine dikkat çeken Atasoy, "Bu belirsizlik devam ederse bırakın mavi bayrağı orada bir plajdan söz edemeyeceğiz. Bundan halk ve turizm zarar görecek. 6 mavi bayrak çok büyük bir sayı. Bunu siz büyük zorluklarla kazanmışsanız ve sürdürmüşseniz birden kaybolması büyük sansasyon yaratabilir" dedi.

ASIL İŞ SEZON AÇILDIĞINDA

30 Mart sonrası beklenmeden tahsis sorununun çözülmesi gerektiğini kaydeden Lokman Atasoy, yaşanabilecek bir iptal durumunun Antalya'nın turizmde rakibi olan ülkeler tarafından kendi çıkarları doğrultusunda kullanılabileceğini aktardı. Mavi bayrağın bir yıl süreyle verildiğini ve her yıl başvuruların yenilenmesi gerektiğini belirten Lokman Atasoy, "Biz yine belediyesizlikten dolayı veremeyecektik ama başvuru süreci yapıldı. Ama asıl iş sezonu açtığımız 1 Mayıs itibariyle başlayacak. Mayıs'ta ödüller açıklanacak ve biz denetlemelere gideceğiz. Denetlemelerde plajlar gereken kriterleri taşımıyorsa bayrak iptalini uygulamak zorunda kalacağız. Acilen formalitelerin kime devredileceği, projenin durumu mutlaka göz önüne alınmalı" diye konuştu.

ULUSLARARASI DENETÇİLER GELEBİLİR

Konyaaltı Sahili'ndeki mavi bayrakların iptalinin uluslararası turizmde bir skandala dönüşebileceğine dikkati çeken Lokman Atasoy, bu yüzden turistlerin Antalya'ya gelmekten vazgeçebileceğinin altını çizdi. Konyaaltı Sahili ile ilgili en önemli riskin 'uluslararası denetçiler' olduğunu da açıklayan Lokman Atasoy, şunları kaydetti: "Uluslararası denetçiler bayrak sayısı çok olan ülkelere düzenli olarak gider. 2010 yılında Antalya'ya geldiler. Bizim bayrak sayımızın fazla olması nedeniyle bize gelebilirler. Genelde habersiz yapıyorlar denetimi ve direk halk plajlarını tercih ediyorlar. Olursa öyle bir denetim Konyaaltı Sahili'nde olur." (FOTOĞRAFLI)