KONYA'nın Karatay İlçesi'ne bağlı Obruk Köyü ve köye bağlı 5 yaylada, kuyudan su pompalayan istasyonun borcundan dolayı elektrikleri kesildi. Elektriklerin kesik olması nedeniyle yaklaşık 9 aydır susuz kalan köylülerden maddi durumu iyi olanlar evlerinin önüne sondajla su kuyusu açtırırken, kuyu açtıramayanlar ise evlerine yakın olan su kuyularından bidonlarla su taşıyor.
Karatay İlçesi'ne bağlı Obruk köyü ve 5 yaylasına kuyudan su pompalayan istasyonun toplam 192 bin lira olan elektrik borcunun ödenmemesi üzerine Meram Elektrik Dağıtış şirketi MEDAŞ yetkilileri, 9 ay önce elektriği kesti. Susuz kalan köylüler, kendi paylarına düşen elektrik borçlarını ödediklerini ancak parayı toplayan muhtar Y.K.'nın parayı ödemeyerek zimmetine geçirdiği iddiası ile Karatay Kaymakamlığına suç duyurusunda bulundu.
MUHTAR SUÇSUZ BULUNDU
Kaymakamlık tarafından görevlendirilen müfettişler tarafından yapılan inceleme sonrasında muhtarlığın, su gelir ve giderlerinin uygun bir şekilde yapıldığı belirlenerek muhtar Y.K. hakkında soruşturmaya gerek duyulmadığı kararı verildi. Olayı inceleyen Cumhuriyet Savcılığı da aynı kararı aldı.
BİDONLARLA SU TAŞIYORLAR
9 aydır suları olmayan köylüler ise zor günler yaşamaya başladı. Maddi durumu iyi olanlar evlerinin bahçesine sondajla su kuyusu açtırırken, kuyu açtıramayanlar ise evlerine yakın olan su kuyularından bidonlarla su taşımaya başladı. Ayrıca tarlalardaki sulama kuyularından tankerlere su doldurarak evlerinin önünde getirildi.
''SULARIN NE KADAR SAĞLIKLI OLDUĞUNU BİLMİYORUZ ?''
9 aydır evinde su akmayan ve komşusunun bahçesindeki kuyudan bidonlarla su taşıdığını belirten 60 yaşındaki Şöhret Çınar, şunları söyledi:
"Köyümüzde geçtiğimiz bahar ayında beri suyumuz yok. Evlerinin bahçesine kuyu açtıranlardan bidonlarla evime su taşıyorum. İçme suyunu da bu kuyulardan temin ediyoruz. Tabii bu suların da ne kadar sağlıklı olduğunu bilmiyoruz. Rengi bulanık ve tabanı da belli bir süre durduktan sonra toprakla doluyor. Bir çok kişi yaylalarda kalıyordu ama bir çoğu su olmadığı için Konya'daki evlerine gitti."
Evlerde susuzluktan dolayı büyük sıkıntı yaşandığını belirten 52 yaşındaki Atilla Gökkaya ise cenazelerini bile köye defnedemediklerini ileri sürdü. Gökkaya, "12 Ağustos'a babam vefat etti. Cenazeye katılacak olan cemaatin abdest alması için su olmadığından cenazemizi köye getiremedim. Konya'da defnettim" diye konuştu.
Köy Muhtarı Y.K. ise köylülerden topladığı su paralarını MEDAŞ'a yatırdığını ifade ederek, konu ile ilgili geçmiş 5 yıla dönük inceleme yapıldığını ve suçsuzluğunun ispatlandığını söyledi.
Köylüler ise yetkililerin su sorununa çözüm bulmasını istedi.

-------
Y.K.: Yüksel Kurt