BURSA'da komutanlar yetiştiren Işıklar Askeri Hava Lisesi'nin 1974 yılında yapılan ek binaları, çürük olduğu gerekçesiyle yıkıldı. Bursa Valisi Münir Karaloğlu, sosyal medyada yıkım fotoğraflarını paylaşırken twitter adresine de şu mesajı yazdı: "1974'de yapılan binaları çürük raporu olduğu için yıkıyoruz maalesef. Bursa Işıklar Askeri Lisesi'nin 1885'de yapılan binaları sağlam ve ihtişamlı."
Türkiye'ye 168 yıllık geçmişiyle 11 Genelkurmay Başkanı, 19 kuvvet ve jandarma komutanı, 18 ordu komutanı çıkaran Işıklar Askeri Hava Lisesi'nin ek olarak 1974 yılında yapılan 5 katlı 3 binası, çürük olduğu için yıkıldı. 2008 yılından bu yana 'Hava Lisesi' olarak hizmet veren Işıklar Hava Lisesi'nin, merkez Osmangazi İlçesi'nde bulunan Yunuseli Havaalanı'nın yanında eğitim vermesi düşünülüyor. Tarihi bina dışındaki yıkılan alanın ise Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından otel yapılması planlanıyor. Ek binaların yıkımını yerinde inceleyen Bursa Valisi Münir Karaloğlu, twitter hesabında yıkım fotoğraflarını paylaşarak, "1974'de yapılan binaları çürük raporu olduğu için yıkıyoruz maalesef. Bursa Işıklar Askeri Lisesi'nin 1885'de yapılan binaları sağlam ve ihtişamlı" diye yazdı.
ORGENERAL HÜSEYİN KIVRIKOĞLU VE HİLMİ ÖZKÖK MEZUN OLDU
Bursa'da 1845 yılında "Mektebi Funni İdadi" adıyla kurulan ve 1983 yılında "Işıklar" adını alan lise, ilk mezunlarını 1852 yılında verdi. Redif Paşa, Ahmet Esat Paşa, Harbiye Nazırı Abdullah Paşa, Ömer Müftü Mekkevi Paşa, Mehmet Saadetin Paşa gibi mareşal rütbesine kadar yükselen subayları mezun eden okul, "93 Harbi"nin başarılı komutanı, Gazi Ahmet Muhtar Paşa'nın da orduya ilk adım attığı yer olma özelliğini taşıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'ne 11 Genelkurmay Başkanı, 19 Kuvvet Komutanı, 18 Ordu Komutanı yetiştiren Bursa Işıklar Askeri Lisesi, 27 Haziran'dan bu yana Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı Hava Lisesi olarak faaliyet gösteriyor.
Eski Genelkurmay Başkanlarından Nurettin Ersin, Necdet Üruğ, Hüseyin Kıvrıkoğlu ve Hilmi Özkök (1957) Işıklar Askeri Lisesi'nden mezun oldu.
Aynı liseden Refik Yılmaz, Eşref Akıncı, Ali Keskiner, Namık Kemal Ersun, Necdet Öztorun, Kemal Yamak ve Hikmet Köksal ise çeşitli zamanlarda Kara Kuvvetleri Komutanı olarak görev yaptı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı ise yine bu okulun mezunları arasında olan Muzaffer Ergüder, Tahsin Şahinkaya, Halil Sözer, Siyami Taştan ve Ahmet Çörekçi'ye teslim edildi. Jandarma Genel Komutanlığı görevinde bulunan Haydar Sükan, Orhan Yiğit, Fikret Oktay, Burhanettin Figalı da Işıklar'dan mezun olan üst düzey subaylar arasında bulunuyor.

SÇ(FK/AAA)(FOTOĞRAFLI)