Cem TURSUN - İdris TİFTİKÇİ /İSTANBUL, () ÇAĞLAYAN'daki İstanbul Adalet Sarayı'na gelen İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, Twitter'a giriş yasağına ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu ile görüştü. Görüşmesinin ardından adliye önünde basın mensuplarına açıklama yapan Kocasakal, 5651 sayılı kanunda yapılan değişikliklerin meyvelerini vermeye başladığını belirterek, amacın da bu olduğunu savundu.

Mahkeme kararlarını ilk açıklayanın Başbakan olduğunu ve bunu manidar bulduğunu belirten Kocasakal, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının bu yönde verdiği bir karar bulunmadığını ve Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) idari bir tedbir uyguladığının anlaşıldığını ifade etti. Kocasakal, "İstanbul Anadolu 14. Asliye Ceza Mahkemesinin, Sulh Ceza Mahkemesinin ret kararına karşı bu konuda itiraz yoluyla verdiği bir karar var. Bir kişi adına açılan, sahte oluşturulmuş bir Twitter hesabının kapatılmasına ilişkin bir karar. Erişim engellenmesi değil, o Twitter hesabının kapatılması. Yine Anadolu 5. Sulh Ceza Mahkemesinin bir takım siyasi kişilerle de ilgili olarak bir sitenin ve Twitter hesabının bunlarla ilgili olarak erişimin engellenmesi kararı var. İleri demokrasi nutukları atılırken görüyoruz ki Türkiye ileri faşizme çoktan geçmiş durumda ve hızla da ileriye doğru gidiyor" diye konuştu.

SİNEK BENZETMESİ
Hukuk devletinde bir takım kararlar, kanunlar, düzenlemeler ve uygulamaların demokratik hukuk devleti ilkeleriyle ölçülü olmak zorunda olduğunu ifade eden Kocasakal, "Bu, örneğin bir kişinin alnına konmuş bir sineği kovmak adına o kişiyi alnının ortasından vurmaya benzer. Sineği belki kovarsınız ama kişiyi de öldürürsünüz" dedi.

CUMHURBAŞKANI GÜL'E ELEŞTİRİ
"Bu gibi durumlarda bireylerin hak ve özgürlüğünü bütün bir toplumun hakkını ve özgürlüğünü ortadan kaldıran kararlara imza atan hakimleri veya savcıları tarih not edeceketir. Bu işler bu kadar kolay ve basit değildir" diyen Kocasakal, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile ilgili de eleştiride bulundu. Kocasakal, "Kendisinden zaman zaman medet umulan, bazı kanunları veto etmesi için çağrı yapılan ve zaman zaman verdiği demeçlerle de herkese hukuk ya da demokrasi dersi vermeye çalışan ve çok demokrat görünmeye çalışan Cumhurbaşkanı, önüne gelen bu Anayasaya, hukuka, evrensel kurallara açıkça aykırı düzenlemeyi tereddütsüz bir biçimde onalayarak bugün ortaya çıkan bu sonuçtan dolayı, bizzat ve doğrudan sorumlu hale gelmiştir. Bu sadece demeçlerde demokrat görünmekle olmaz. Gereğini yapması gerekir" diye konuştu.

İNSANLARIN SUÇ İŞLEDİĞİNİ DÜŞÜNMÜYORUM
Ümit Kocasakal, "Twitter sitesine girenlerin cezalandırılıp cezalandırılmayacağına" ilişkin soruya "Kanuna baktığınızda, servis sağlayıcılara bir yükümlülük getirmekle beraber bireyler bakımından böyle bir yükümlülük yok. Ben çeşitli yollarla bu haklarını kullanan insanların suç işlediğini düşünmüyorum" yanıtını verdi.

SİZ BİR CANAVAR YARATTIYSANIZ CANAVAR BİR GÜN SİZİ DE YER
Gazetecilerin, "Yasadışı dinlemelere de baro olarak tepkiniz var mı?" sorusunu da yanıtlayan Kocasakal, "Bir ilke varsa ister Başbakan, ister Başbakan'ın oğlu, kim olursa olsun herkes için geçerlidir. Dolayısıyla yasadışı dinlemelerin hepsiyle ilgili görüşümüz değişmez. Bu hukuksuzluk iklimini, dinleme iklimini kim yarattı ona iyi bakalım. Yani siz bir canavar yarattıysanız canavar bir gün sizi de yer. O yüzden şikayet etmeye hakkı yok siyasi iktidarın" ifadesini kullandı.
CT (TT)(FOTOĞRAFLI)