İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ak Partili rakibi Binali Yıldırım’a üç soru yöneltti. “İzmir’de özelleştirme adı altında ne kadar gayrimenkul sattınız? Sattığınız gayrimenkul kadar yatırım yaptınız mı? İzmir’den aldığınız vergileri niye İzmir’e döndürmediniz?” diye soran Kocaoğlu, 17 Aralık soruşturmasında Binali Yıldırım’ın da adının geçtiğinin hatırlatılması üzerine da 'Hazır malzeme bulmuşuz, hadi buradan rakibe vuralım' demek benim tarzım değil. Hizmetse hizmeti oturup konuşalım” dedi.
Ege TV’de yayınlanan Güne Bakış Programı’na konuk olarak katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Başkan Kocaoğlu, AK Parti Adayı Binali Yıldırım hakkındaki iddialar ve ortaya atılan ses kayıtlarının bu sürece yansımaları hakkındaki bir soru üzerine, “Keşke bu 17 Aralık olmasaydı, biz Binali Bey’le İzmir’in sorunlarını konuşsaydık. Ama 17 Aralık’tan sonraki bölümü ben konuşmak istemiyorum. 'Hazır malzeme bulmuşuz, hadi buradan rakibe vuralım' demek benim tarzım değil. Hizmetse hizmeti oturup konuşalım” dedi.
Seçim sürecinde adayların eleştiri ve vaatleri hakkında da Başkan Kocaoğlu, “Rakip hizmetten bahsediyor. Davulun sesi uzaktan hoş geliyor. Biz 10 senedir yaptıklarımızı konuşuyoruz. Her gün bir tesis açıyoruz. Her gün bir temel atıyoruz. Siz İzmir için ne yaptınız? Rakamlarla, afaki değil. Kuzey Çevre Yolu’na, Beydağ Barajı’na ne yaptınız? Bölünmüş yol olarak ne yaptınız? Bunların parasının ne kadarını nereden aldınız? İzmir’de ne kadar özelleştirme adı altında gayrimenkul sattınız. O sattığınız gayrimenkul kadar yatırım yaptınız mı? İzmir’den aldığınız vergileri niye İzmir’e döndürmediniz? Neden yakın vilayetlerle teşviki OSB’ler doluncaya kadar eşitlemediniz? Neden turizm teşviki vermediniz? Şu hizmetleri bir konuşalım. Bu seçim yerel seçim. Genel seçimi konuşmuyoruz. Biz işin genelini de yerelini biliriz” dedi.
Belediye’nin metro başta olmak üzere bazı projelerinin gecikmesi konusundaki soruya da Başkan Kocaoğlu, zaman zaman projelerin yüklenicilerden kaynaklanan sorunlar nedeniyle gecikmeler yaşahndığını söyledi, “17 Aralık’tan sonraki sürece bakarsanız bizim yüklenicilerle neden problem yaşadığımızı görürsünüz. Benim 80 liraya yapmaya çalıştığım işi, 200-300 liraya yapanlar düşünecek” dedi.
Başkan Aziz Kocaoğlu, 30 Mart’tan sonra kapanacak İl Özel İdaresi’nin mallarına ilişkin Binali Yıldırım’ın sorunu çözecekleri şeklindeki açıklamasına da, “Çözelim beraber. Malların dağıtımı konusunda komisyon var mı, yok mu belli değil. Sadece ben değil, İzmirli de soru soruyor. Kardeşim bu mallar İzmirlinin serveti. Ben bir liralık malınızı satmadım, tam tersi 941 milyon liralık mal aldım. Ama yola gitti, ama kavşağa gitti, ama fuar oldu, ama tarihi esere gitti, ama şuraya buraya gitti. Mal satmayan, mal alan, sıkı bir adam var burada” dedi.
ÇÖP ALANI TARTIŞMASI
Geçmişte çöp bertaraf tesisinin, halen depolama devam eden Harmanladı bölgesine yapılmasını öneren Binali Yıldırım’ın burasını görünce fikir değiştirmesini de değerlendiren Kocaoğlu, “Harmandalı’ya gelmeden, Harmandalı’yı görmeden konuşmayacaksın ya da oradaki durumu bileceksin. Harmandalı’yı çok iyi bilen bizler orayı düşünmüyorsak bunun bir gerekçesi var. Orada evler depolama alanına çok yaklaştığı için, imardan dolayı. Zamanın belde belediye başkanları imar verdiğinden dolayı yaşanmış bir süreç var. Ondan dolayı da artık orada bir çöp tesisi olması mümkün değil. Onun için biz yer arayışlarını sürdürüyoruz. Dünyanın en gelişmiş teknolojisiyle çalışan atık bertaraf tesisini kurarak sorunu çözeceğiz. İkincisi bunlar vahşi depolanmıyor. Harmandalı’da çok büyük bir yanılgı var. Harmandalı’nın artık depo alanı olarak kullanılması yanlış. Ama orada depolama tamamen Avrupa standartlarına göre düzenli depolama olarak yapılıyor. Çevre Bakanlığı’nın sayfasında da düzenli depolama olarak Harmandalı Depolama Tesisi gözüküyor” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Karşıyaka ve Göztepe’nin stat projelerine karşı çıkmasının mümkün olmadığını belirterek, bu konuda geçmişten bugüne hangi girişimlerde bulunduğunun tanıkları olarak eski Bakan Faruk Özak, Türkiye Futbol Federasyonu’nun eski başkanı Mahmut Özgener ve dönemin Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül’ü gösterdi. Başkan Aziz Kocaoğlu, kent içinde küçük statlar yerine Karşıyaka için Örnekköy’de, Göztepe için de Uzundere’de 25 bin kişilik statları da kapsayan spor kompleksleri kurmak istediklerini söyledi, “İzmirli stat için karar verecek. Bunu politik malzeme yapmasınlar, ben Büyükşehir olarak bunlara karşı çıkmıyorum. İzmirli hemşehrilerimizin büyük çoğunluğu, yüzde 90 civarı ne demek istediğimi anladı. Ama böyle, o zaman buyrun yapın” dedi.
İlçe belediye başkan adayların belirlenmesi sürecindeki duruşunu da açıklayan Başkan Kocaoğlu, “Ben 10 senedir CHP gibi dev bir çınarım birinci kamu koltuğunda oturuyorum. Bundan daha büyük bir görev olamaz. Çocuklarıma bırakacağım daha büyük bir miras olamaz. Siz ne yaparsanız yapın, kimi yaparsanız yapın ben asker gibi ömrümün sonuna kadar bu partiye çalışacağım. Çalışmak benim görevim. Ama bağımsız aday olmak siyasetin etiğine uymayan şeyler. Ben arkadaşları sağduyuya çağırıyorum. Ne seçilen mükemmel, ne atanamayan arkadaş ondan aşağıda. Bu meclis üyeleri için de böyle” dedi.