KOCAOĞLU'NDAN METRO RESTİ İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ak parti Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım’a İl Özel İdaresi mallarının belediyeye bırakılması için aracı olmasını ve Başbakan’ı ikna etmesi çağrısı yaptı. Kocaoğlu, İzmir metrosunun Fahrettin Altay hattının tamamlandığını belirterek, Bakanlık eğer başlamazsa seçim sonrası Narlıdere Hattı için ihaleye çıkacağını açıkladı.
Kocaoğlu, konuk olarak yeraldığı Kanal 35 televizyonunda gazeteci Hasan Tahsin’in sorularını yanıtladı. İzmir Metrosu’nun Üçkuyular hattıyla ilgili bilgi veren Kocaoğlu “Herkes bir şey söylüyor. Biz havlu atmadık. Biz diğer iller gibi metroyu bırakıp “Bu iş Ulaştırma Bakanlığı’nın işi' demedik. İstediler, vermedik. Başlamadığımız, hazır olan projelerimizi onlara verdik. Ancak eğer seçimden sonra başlamazlarsa, Narlıdere hattı için ben ihaleye çıkacağım. Fahrettin Altay’da metro bittiği ve yolcu taşımaya başladığımızda ona başlayacağım. Geçtiğimiz hafta metro tünelinde Fahrettin Altay’a kadar tüm yolu yürüyerek gezdim. Raylar döşeniyor, sinyalizasyon çalışmaları devam ediyor. Biz riski sevmiyoruz. Seçime yetiştireyim diye “Ha babam, de babam' diyerek, deneme seferlerini yapmadan sefere açmayız. Bittiği zaman biter. Metroda hiçbir problem kalmadı” dedi.
İl Özel İdaresi’nin mal varlıklarının paylaşımı konusunda İzmir Valisi Mustafa Toprak’ı sert sözlerle eleştiren Başkan Kocaoğlu, “Vali Mustafa Toprak İzmir’in en büyük mülkü amiri. Saygıda kusur etmeyiz. Devlet geleneğini biliriz. Ama sayın Valimiz’in tarzına bir türlü alışamadım. Burada bir problem var. Halka anketle sorsalar bunun cevabını alırlar. Yanlı davranıyor, bunu herkes biliyor. “İl Özel İdare’nin mallarını Hükümet’e vereceğim' diyor. “Kanuna uyacağım' diyor. Kanun “belediyelere verin' diyor. Kanun yapmakla, kanunda bir şeyler değiştirmekle ülke yönetilmez. Ülkenin hassas çizgileri vardır. Dört milyon İzmirli’nin malını bilmem ne bakanlığına, il müdürlüklerine vereceğini söylemekle olmaz. Biz tescilliyiz. On senedir bir liralık mal satmadık. Bu mallar İzmir’in malı. Bu mallar bize verilmeli. Binali Bey de İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olduğuna göre, bunu yaptıracak gücü olduğunu da biliyoruz. Vali ile birlikte hemen komisyonu toplasın. Görev devredildiğine göre, İl Özel İdaresi’nin mallarını da bir maddelik kararla bize versinler. Buna karşı çıkacak bir kişi var, o da Başbakan. Onu da ikna etsin. İzmir’in hayrına olan bu işi, gelsin birlikte çözelim” dedi.
KENTSEL DÖNÜŞÜMDE UZLAŞMALAR ENGELLENİYOR
Kentsel dönüşümde Büyükşehir Belediyesi çalışmalarının Belediye Yasası’ndaki mülkiyete saygılı, vatandaşın hakkını koruyan maddeye göre yapıldığını belirten Aziz Kocaoğlu, “Ancak Allah hepimizi 6306 sayılı Riskli Alanlar Yasası’ndan korusun. Bu yasa ile elinizdeki her şey bir anda yok olabilir. Bu kadar yetki, İdare’ye bu kadar güç veren bir yasa tehlikelidir. Bu yasa ’ham yapma’ yasasıdır. Ben belediye başkanı olduğum müddetçe, dönüşüm için 6306 sayılı yasa ile kent dönüşümü yapmayacağım. Belediye yasası ile yapacağım. Bizim izleyeceğimiz yolun temeli uzlaşmadır. Biz vatandaşın hakkını koruyacağız. Ben hem hakem hem de hakim olacağım. Seçim yaklaştı, milletin kafasını karıştırıyorlar. Bizim uzlaşma görüşmelerimizi Bayraklı ve Uzundere’de engellediler” dedi.
“İLÇE BELEDİYELERİNİN TAVRI YANLIŞ”
Kocaoğlu, kentsel dönüşüm için yetkilerini Bakanlık’a devreden ilçe belediyelerine de dikkat çekerek, “Bu ilçe belediye başkanlarının problemidir. Bana göre yanlıştır ve hatalıdır. Bakanlığa yetki veren bu yasa mülkiyeti gasp eden bir yasadır. Ben buna karşıyım. Bakanlığın yapacağı dönüşüm de ortada. Sizin elinizi tutan mı var? Cennetçeşme’de bizim son noktaya geldiğimiz 541 hektar alanı riskli alan ilan ettiniz. Peki niye dönüşüme başlamadınız? Buyurun başlayın. Her türlü yetki elinizde. Elinizi tutan mı var?” dedi.
AVM’LERDE ATI ALAN ÜSKÜDARI GEÇMİŞ
Kent merkezi, özellikle de Balçova’daki AVM tartışmalarıyla ilgili de konuşan Kocaoğlu, “Herkes bizi eleştiriyor ama bu konuda ne benim, ne de Balçova Belediye Başkanı Çalkaya’nın bir suçu yok. Zamanında atı alan Üsküdar’ı geçmiş. Bunlara izin verenleri sorgulayacaksınız. Bu AVM’lere biz plan yapmadık. Hepsinin daha önceden kazanılmış hakları var. Bunlara bir şey diyemeyiz ki! İnciraltı’nda 4 bin dönüm alana sağlık kompleksi yapalım dedik. Sonra önümüze alanı ticarete açan, 300 dönümlük AVM planını getirdiler. Balçova’da zaten 70 bin dönüm AVM var” dedi.
“ŞEHİR EFSANESİ”
CHP’nin ilçe belediye başkan adaylarını açıklamakta geç kaldığını ve kendisinin de sürece müdahil olduğuna dair iddialarla ilgili de açıklama yapan Kocaoğlu, “Genel merkez bu konuda dar bir kadro ile çalışma yapıyor. Adayların açıklanması için geç değil. Maalesef bizde aday adaylığı süreci erken başladı. Arkadaşlara sabır diliyorum. Bu kadar uzun süreyi geçirmek zor iş. Ama bu bizim için kesinlikle problem yaratmaz, normal bir şey. Bunun dışında bir sıkıntı söz konusu değildir. Bu bir yarış. Birinin aday gösterilip gösterilmemesi, kimsenin birbirinden daha iyi olduğunu göstermez. Genel Merkez kendi bakış açısına göre değerlendirme yapıyor. Bu iş siyasetin doğasında var. Aynı şey AK Parti’de de oldu. Kesin aday olacak denen birçok isim dışarıda kaldı. Aday gösterilmeyenlerin de seçilemeyenlerin de siyasete devam etmesini öneriyorum. Ben bu sürece dahil olmadım. Genel merkez bu konuya milletvekilleri ve büyükşehir belediye başkanlarını karıştırmaz. Dar bir kadro çalışmaya devam ediyor. Söylenenlerin hepsi şehir efsanesi” dedi.
“TRAFİK PROBLEMİ SİYASİDİR”
Seçimden hemen sonra 2014 yılı içerisinde dolmuşlarda kentkart uygulamasının başlayacağına dikkatçeken Başkan Kocaoğlu, kentte yaşanan trafik sıkıntısı ile ilgili çözüm makamımın İzmir Valiliği ve Emniyet Müdürlüğü olduğunu söyledi. Kocaoğlu “Trafik polisi olarak devletten maaş alan arkadaşlar, senin benim paramı, Türkiye Cumhuriyeti’nin parasını alan arkadaşlar görevini yaparsa bugün kentte trafik diye bir sorun kalmaz. Vali görevini yapmıyorsa bize yetki versin, biz yapalım. Biz artık araba çekmiyoruz. Buna yasal yetkimiz kalmadı. Çekici araçları da onlara bağışlayacağız. Trafik problemi siyasidir! Sayın Vali Bey’in buna acilen el atması lazım. Göreve geldiğinden bu yana konuyu çözmesi için koordinasyon toplantısı yapmasını önerdim, halen bekliyorum. Metro çalışmaları başlamadan önce İnönü caddesinde park sıkıntısı yoktu. Şimdi üç şerit parklanma var. Bizim yetkimiz yok, yetkimiz olsa çekelim. Trafik konusunda tek yetkili emniyet müdürlüğü trafik birimi. Onlara talimat verecek olan da Vali Mustafa Toprak’tır. Talimat versin, bir haftada çözülür... Nasıl Kemeraltı’nda işporta ile mücadelede destek oldular, olay çözüldü, aynı şekilde bu sıkıntı da giderilir” dedi.
BÜYÜKŞEHİRLERDE KENT İÇİNE STAT YAPILMASI YANLIŞTIR
Aziz Koaoğlu, stat tartışmasıyla ilgili de yeni açıklamalar yaptı. Stat yapılmasına karşı değil, yeni statlar yapılmasında yana olduğunu belirten Kocaoğlu, “Nerede, nasıl yapılacağı, bu kentin planlanmasından sorumlu olan belediye başkanına sormadan bu iş olmaz! Bu bölgelerde yoğunluk ne olacak? İddia ediyorum, bu yerlere, ne Göztepe’ye, ne de Karşıyaka’ya stat yapılmaz, yapılamaz. Çünkü doğru değil. Faruk Özak, Gençlik ve Spor Genel Müdürü, TFF Başkanı Mahmut Özgener ve ben oturup bir karar verdik. Örnekköy’e stat yapalım dedik. Vali Kıraç’a da sonsuz teşekkür ediyorum. Örnekköy Stadı için ayrılan 80 dönüm alanda gerekli çalışmalara yardımcı oldu. Türkiye’ye örnek bir proje olacak. Benim derdim sadece stat yapmak değil. Biz komple bir spor kompleksi yapmak istiyoruz. Bu yapılmayınca dönemin Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ile iki kere görüştüm. ’Ben yapayım’ dedim, alanın tahsisini istedim. Ama Sayın Bakan hiçbir adım atmadı. Yeni Bakan’ımıza da dilek ve isteğimi mektupla dile getirdim. ’Örnekköy’e bir stat yapalım. İsterseniz ben yapayım size devredeyim’ dedim. Önemli olan bu kentin spor altyapısının tamamlanması. Ağzına mikrofonu alan konuşuyor, İzmir’in süper ligde takımı yok deniyor. Niye? Çünkü bu kentin spor altyapısı yok. Bu iki tane yere ’stat yapacağım’ diye çıkmak siyasi bir oyundur. Kimsenin stat filan yapacağı da yok” dedi.
DOĞANLAR STATI ELEŞTİRİLERE BİR YANITTIR
Stat ve spor komplekslerinin yapılıp yapılmayacağının Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın arazilerinin Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis edilmesine bağlı olduğunu belirten Kocaoğlu “Büyük kentlerde bu saatten sonra şehir içine stat yapılmaz. Bu halka işkencedir. Bu yapılamaz. Yanlıştır. Bizim bu statları yapalım da bilmem kime satalım diye bir derdimiz yok. Göztepe için Uzundere’yi istedik. Oraya bir spor kompleksi yapılabilir. Hazine arazisi, bize verilmiyor. Bornova Belediye Başkan’ımız ile birlikte Doğanlar’da müştereken bir stat yapıyoruz. Bugüne kadar niye yapmıyor diyenlere bu proje samimi bir cevaptır. Elini mi tuttular, ayağına pranga mı vurdular? Evet vurdular... Bu iki stadın kente yarar getiremeyeceğini Bakanlığa yazdık. Ama kapı duvar!” dedi.
İZMİR ()