İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Valilik ile yüzde 50 ortak oldukları İzmir Jetormal A.Ş.’nin, Seferihisar’da jeotermal enerjiyle ısıtılacak seralar kurmak üzere tahsisini istediği 240 dönümlük alanla ilgili talep Maliye Bakanlığı tarafından uygun görülmeyince, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a mektup yazdı. Kocaoğlu, projenin yöre insanına, kent ekonomisine ciddi katkılar sağlayacağına dikkat çektiği mektubunda, Başbakan’dan tahsisle ilgili talimat vermesini istedi.
Başbakan Erdoğan’a daha önce 2010’da farklı projeleri için Milli Emlak’tan tahsisini bekledikleri arazilerle ilgili talepte bulunan mektup yazan Başkan Aziz Kocaoğlu’nun, Eylül ayında bu kez Seferihisar’daki jeotermal enerjinin verimli kullanımı için önlerini açacak Tuzla bölgesindeki arazi tahsisiyle ilgili mektup yazdığı ortaya çıktı. Mektubuna “Sayın Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı” hitabıyla başlayan Kocaoğlu, İzmir’in yarınları için stratejik bir rolü olacağına inandıkları jeotermal yatırımlarında önemli aşamalar kaydedildiğini, yeni yatırımların alt yapısını oluşturabilmek için de yoğun çaba harcadıklarını söyledi. Mektubun başında Başbakan Erdoğan’a çalışmalarla ilgili özet bilgi veren Kocaoğlu, çevre ve kent ekonomisi açısından kritik önem taşıyan bazı yeni yatırımlar için destek talep ettiklerini dile getirdi.
Kocaoğlu, 1996 yılında Balçova merkezi ısıtma sisteminin devreye alınmasıyla, ’Yap-İşlet-Devret’ modeline benzer şekilde başlatılan İzmir’deki jeotermal işletmeciliğinin, 2000 yılında, İzmir Valiliği İl Özel İdaresi’ne bağlı bir şirkete (İzmir Jeotermal Enerji San. ve Tic. A.Ş.) dönüştürüldüğünü, 2005 yılında ise İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak 8 milyon 500 bin TL’lik sermaye katkısıyla bu yapının yüzde 50 ortağı oldukları bilgisini Erdoğan’a iletti. Kocaoğlu “Ortaklık yapısındaki bu değişiklik, İzmir’deki jeotermal yatırımlarına müthiş bir ivme kazandırdı. Öyle ki, Narlıdere ve Balçova’da yeni kuyuların açılmasıyla abone sayısı 7 binden 19 bin 500’e çıkarıldı. Eski boruların tamamı değiştirilerek verimlilik artırıldı. Kalorimetre sistemi yaygınlaştırılarak yüzde 35 oranında enerji tasarrufu sağlandı. Hatta ekonomik olarak güçlenen şirket, 2008 yılından itibaren vergi rekortmenleri listesine bile girmeye başladı” dedi.
İzmir Jeotermal Enerji San. ve Tic. A.Ş.’nin yeni hedefleri arasında, öncelikle firmanın marka değerini artırmak geldiğini Başbakan Erdoğan’a açıklayan Kocaoğlu, “Bu hedef doğrultusunda atılacak en önemli adım, 2006 yılında bedeli karşılığında MTA’dan devraldığımız Seferihisar jeotermal sahasındaki seracılık ve termal turizm yatırımlarının bir an önce ekonomiye kazandırılması olacaktır. İzmir Jeotermal A.Ş., bu sahada 7 milyon lira harcayarak yaklaşık, '800 dönüm serayı ısıtabilecek bir enerjiyi' hemen kullanılabilecek şekilde hazır hale getirmiştir” dedi.
Hedeflerinin Seferihisar-Tuzla bölgesinde belirledikleri yaklaşık 240 dönüm büyüklüğündeki alan üzerine, jeotermal enerji ile ısıtılacak yeni seraların kurulması olduğuna dikkat çeken Kocaoğlu, bu projenin uygulanmasındaki muhtemel gecikmelerin, mevcut kuyulardaki verimliliğin düşmesine, hatta zamanla körelmesine yol açacağını, bunun da yapılan yatırımların boşa gitmesi anlamını taşıyacağının bilgisini, Başbakan Erdoğan’a yazdığı mektupta belirtti.
Kocaoğlu, taleplerinin, Hazine’ye ait bu araziye ilişkin tahsisin bir an önce onaylanması olduğunu, büyük bölümü askeri alan, doğal ve arkeolojik sit konumunda olan bu bölgede tespit ettikleri arazinin, tarım amaçlı kullanıma uygun olduğunu da açıkladı. Ancak Maliye Bakanlığı’nın, 2013 Nisan ayı içerisinde, tahsis talebini uygun görmediğini bildirdiğini belirten Kocaoğlu mektupta, “Söz konusu tahsisin sağlanması, bölgenin ekonomik canlılığını ve istihdam olanaklarını ciddi anlamda artıracaktır. Ayrıca tarihte termal tedavi amaçlı faaliyetlerin yapıldığı bilinen Seferihisar bölgesindeki termal turizm yatırımları için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, bölgeye yönelik planlama çalışmalarını en kısa süre içinde tamamlamasını talep etmekteyiz. Talimatlarınızla atılacak olumlu bir adımın, sadece yöre insanına değil, kent ekonomisine de çok ciddi katkılar sağlayacağından emin olabilirsiniz Sayın Başbakanım. Saygılarımla arz ederim” diye yazdı.
Kocaoğlu şimdi, geçen Eylül ayında Başbakan Erdoğan’a yazdığı mektuba yanıt gelmesini bekliyor. Henüz Maliye Bakanlığı’ndan tahsise yönelik herhangi bir olumlu geri dönüş gerçeklemedi. Jetormal enerjinin serada kullanımıyla ilgili proje de bekliyor. Talep edilen arazinin Seferihisar’da, askeri tatbikat bölgesinin art alanında bulunduğu belirtildi.