İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, öğrenci yurtları ve evleriyle ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Belediyelere yurt yapma ve işletme yetkisi verilmesini, Kredi Yurtlar Kurumu’nun öğrencilerin istediği nitelikte yurtlar yapmaya başlamasını isteyen Kocaoğlu, “Kampüste kız ve erkeklerin ayrı bloklarda kalmasını bile uygun görmeyen zihniyet nedeniyle yaşama müdahalede yarın neyle karşılaşacağımızı bilmiyoruz. Bu yanlıştan dönülmeli. Bu yol yol değil” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 13,5 milyon TL’lik yatırımla Menderes ilçesinde yaptığı, 125 bin kişilik evsel atığı arıtacak kapasiteli Özdere İleri Biyolojik Arıtma Tesisi törenle hizmete açıldı. 2010 yılında devreye alınan Seferihisar, 2013’te hizmete giren Doğanbey Arıtma’yla birlikte Gümüldür ve Seferihisar sahilleri 35 milyon TL’lik yatırımla koruma altına alındı. Özdere İleri Biyolojik Arıtma Tesisi açılış törenine CHP İzmir milletvekili Alattin Yüksel, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İl Başkanı Ali Engin, ilçe belediye başkaları, meclis üyeleri, bürokratlar ve Özdereliler katıldı.
Kocaoğlu törende son günlerlerin tartışma konusu öğrenci evlerine değindi. Kocaoğlu, “Hepimiz çocuk büyüttük. Okurken yurtlarda veya evlerde kaldılar. Okuyan çocuklar ülkenin lokomotifidir. Çocuklarımız aynı yurtta, kampüste kalıyorlar. Ancak, Bornova’da olduğu gibi aynı kampüs içinde kız ve erkek öğrencilerin farklı bloklarda kalmasını bile uygun görmeyen, nasıl bakıldığı, hangi cepheden bakıldığı belli olmayan, zihniyet açısının dayatılması hepimizi, geleceğimizi, gençlerimizi anne babaları olan bizleri ve halkımızı derin bir üzüntüye soktu. Yaşama müdahalede yarın neyle karşılaşacağımızı bilmiyoruz. Hepimiz huzursunuz endişe içindeyiz. Gelecekle ilgili kaygılarımız var. Ülke bir korku, ötekileştirme, sen, ben, biz, onlar ayrımı ile yönetiliyor. Bu Türkiye Cumhuriyeti’nin 90 yıllık döneminde hiç rastlanmayan süreçtir. Nereye gidiyoruz? Ne kadar geriye gitmemiz hedefleniyor? Takdirinize sunuyorum” dedi.
Kocaoğlu, kendi öğrenciliğinde önce 100-150 kişilik büyük koğuşlarda kalındığını daha sonra Ege Üniversitesi’nde 6-8 kişilik odalarda kaldığını belirtti. Ancak artık gençlerin yurtların kalitesinin değişmesini, müstakil odalarda kalmak istediklerini belirten Kocaoğlu “Tek başlarına kalmak istiyorlar. İstedikleri zaman ders çalışmak istediklerine uyumak istiyorlar. Herkesin kendi yaşam biçimine göre eğitim hayatını yaşamak, zamanını kendisi ayarlamak ve düzenlemek istiyor. Belediyeler olarak yurt ihtiyacını görüp tam projeleri hazırlamaya başlarken 'Yurt yapamazsınız' dediler. Burs ihtiyacını gördük 'Burs veremezsiniz' dediler. Öğrencilere burs da veremedik” dedi.
Kocaoğlu, merkezi hükümet, Milli Eğitim Bakanlığı, yerel yönetimlerin seferber olmasını ve üniversite öğrencilerinin barınma ihtiyacını onların istediği standart, konfor ve nitelikte yapmak zorunda olduğunu söyledi. Belediyelere yurt yapmaları ve işletmeleri için izin verilmesini isteyen Kocaoğlu, aynı zamanda Kredi Yurtlar Kurumu’nun bir an önce nitelikli yurtlar yapmasını ve açığı kapatmasını diledi. Eğitimin ve sağlığın sübvanse edilmesinin Devlet’in görevi olduğunu bunun için vergi toplandığını belirten Kocaoğlu “Devlet olmanın gereği budur. Geleceğimiz olan gençlerimize gözbebeğimiz gibi bakmalıyız. Bu yanlıştan dönülmeli. Bu yol yol değil. Bu gidiş gidiş değil” dedi.
ÇEVRE YATIRIM SEFERBERLİĞİ SÜRÜYOR
Kocaoğlu, başlattıklar çevre yatırımları seferberliğinin sürdüğünü, bu kapsamda Özdere Arıtma Tesisi’ni açtıklarını söledi. Yeni bağlanan ilçelere de arıtma tesisi yapacaklarını belirten Kocaoğlu, Gümüldür’ün kanalizasyonun da Özdere Arıtması’nı bağlanacağını söyledi. İZSU’nun Gördes suyu için arıtma tesisi ihalesi yaptığını, itiraz sonucunun beklendiğini belirten Kocaoğlu, Büyük Çiğli Arıtması’na dördüncü fazı yapacaklarını, Çamur Çürütme Tesisi’ni yılbaşında tamamlancağını söyledi.
Konuşmaların ardından tesis kurdele kesimiyle hizmete girdi.