İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 2015 yılında 21'inci Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojeleri Fuarı (MARBLE) Gaziemir’deki Yeni Fuar alanında yapılacağını ve dünyanın en büyük mermer fuarı olacağını açıkladı. Kocaoğlu, 26-29 Mart 2014 tarihleri arasında Kültüprak’ta son kez düzenlenecek olan 20'nci MARBLE’ın başta otel, yiyecek-içecek, ulaşım ve hediyelik sektörlerine 100 milyon dolar katkı sağlamasını beklediklerini söyledi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından düzenlenen MARBLE 20'nci Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, 26- 29 Mart 2014 tarihlerinde Kültürpark’ta gerçekleşecek. Sektöründe dünyanın en büyük üç fuarından biri olarak gösterilen MARBLE, Türk doğaltaşını dünya pazarlarıyla buluşturacak. Kültürpark’ta 45 bin metrekare alan üzerinde gerçekleşecek fuara 275’i yabancı 912’si yerli toplam 1187 firma katılacak. İşlenmiş, yarı işlenmiş ve ham olmak üzere yaklaşık 14 bin ton taşın sergileneceği fuarda 659 adet blok mermer ve doğaltaş görücüye çıkacak.
MARBLE 20''nci Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı konulu basın toplantısı yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bu yıl MARBLE’ı son kez Kültüpark’ta yaptıklarını söyledi. 2015 yılından itibaren tüm yurtiçi ve yurtdışı katılımcıları kapsayacak şekilde Gaziemir’deki Yeni Fuar Alanı’nda gerçekleştireceklerini açıkadı. Kocaoğlu, “Hem katılan firmaların metrekare olarak taleplerine yanıt verebileceğiz, hem de 450’ye yakın yer olmadığ için müracat etmeyen firmaların da iştirakini sağlayacağız. 2015 Mart’ında İzmir fuarcılığı ve Türkiye fuarcılığı, en büyük fuar kompleksinde tüm mermer ve doğaltaş sektörünün Gaziemir’de buluşturacak. Dünya doğaltaş sektörü İzmir’de bir araya gelecek. Umuyorum dünyadaki en büyük mermer fuarı 2015 yılında İzmir’de gerçekleşecek” dedi. Yeni Fuar Alanı’nın Temmuz ayı sonunda biteceğini açıklayan Kocaoğlu, kaba inşaatın yüzde 90’nın tamamlandığını, altyapı çalışmalarının tamamlandığını, yol ve meydan düzenlemlerine başlandığını, uzay kafeslerin monte edileceğini söyledi. İrili ufaklı 100’e yakın fuarın düzenleneceğini belirten Kocaoğlu, “İzmir’de her gün fuar olmasını planlıyoruz. Ulaşım için Karayolları’nın olumsuz duruşunu aşarsak, planlarda da olan trampet kavşağı yapacağız” dedi.
Kültürpar’ı kongre ve sergi sarayına dönüştürmek istediklerini belirten Kocaoğlu, kitap fuarı, mücevher fuarı hediye eşya fuarı düzenleyeceklerini söyledi. Mermer fuarında sonra Kültürpark’ı çekim merkezi, kültür sanat merkezi, insanların nefes alacağı, peyzajının önem kazanacağı, buluşma noktası cazibe merkezi olarak yeniden düzenlemeyi planladıklarını dile getiren Kocaoğlu, Kongre Merkezi’nden teleferikle Kadifekale’ye çıkışın sağlanacağını, tarihi aksta kente gelen konukların gezmesini sağlayacaklarını açıkladı. Basın mensuplarının Kültüprak’ın yapılaşmaya açılması ve AVM yapılması konusunda iddalarla ilgili sorusuna ise Kocaoğlu, “Bu Alsancak limanın AVM imarı planlaması yapanlara sorulmalı” dedi.
Uluslarası boyutta Türkiye’nin ilk ihtasas fuarı olan MARBLE’ın 20 yılda katılımcı sayısı olarak 20 kat büyüdüğünü belirten Kocaoğlu, İzmir fuarcılığının hizmet sektörünü, yiyecek içecek sektörü, taksi başta olmak üzere taşıma sektörü, hediyelik eşya sektörüne büyük katkıda bulunduğunu söyledi. Kocaoğlu, MARBLE’in bu yıl tahmini olarak hizmet sektörüne 100 milyon dolar civarında bir katkı sağlayacağına inandıklarını açıkladı.
MARBLE 9 HOLDE DÜZENLENİYOR
MARBLE için mevcut 5 kapalı alanın yanı sıra bu yıl brüt 8 bin 700 metrekare dört yeni hol inşa edilen Fuar, toplam 9 adet holde organize edildi. Prefabrike ünite kurulan alanlardan birisi bu yıl MARBLE’dan hemen sonra yapılacak olan yerel seçim için İl Seçim Kurulu tarafından kullanılacak. Bu açığı kapatmak için eski TRT binasının olduğu bölüme, 5 no’lu hol yanına yeni bir alan (8 no’lu hol) açıldı.
Fuarda Doğaltaş üreticileri ve satıcıları, doğaltaş makina (iş-ocak-fabrika-atölye) üreticileri ve satıcıları, mimari doğal taş uygulama hizmetleri, sektörel bilgi işlem ve yazılım firmaları, müşavirlik hizmetleri, nakliye ve lojistik hizmetler, finansman ve kredilendirme hizmetleri, aracı kurum ve kişiler, kamu ve resmi kurumlar, dernekler, birlikler, sektörel basın yeralacak.
20'NCİ GURUR YILINA YAKIŞAN ETKİNLİKLER
MARBLE Fuarı, Taşla Yoğrulan Hayatlar: “Taş” Gibi Yürek İster adını taşıyan sergisi, Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi seminerleri ve “Mermerin Devleri” projesiyle renklenecek. MARBLE Fuarı, 26 - 29 Mart 2014 tarihlerinde, 10.00 - 19.00 saatleri arasında sadece profesyonel ziyaretçiye açık olacak.

UB(İÖ/AK) (FOTOĞRAFLI)