CUMHURİYET Halk Parti’nin (CHP) tekrar aday gösterdiği İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yarın İzmir’de miting yapacak olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef aldı. Kocaoğlu, “İzmir’de İstanbul’un propagandasını yapıyor. İzmir’e ne yaptın onu anlat. İzmir’de İzmir’i anlatacaksın. Bu aba altından sopa göstermektir. Sen aba altından sopa göstermeye devam et, biz sana İzmir’i kaptırmayacağız” diye seslendi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Selçuk Belediyesi’nin ortak hizmet projesi olan ve 30 milyon liraya yaptırılan “Meyve Paketleme ve Depolama Tesisi” törenle açıldı. Törene, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve CHP’li Selçuk Belediye Başkanı Vefa Ülgür’ün yanı sıra, CHP İzmir İl Yönetimi, CHP İzmir milletvekilleri, çevre il ve ilçelerin belediye başkanları ile çok sayıda partili ve vatandaş katıldı.
“HEPSİ SANAL, HEPSİ GÖZ BOYAMA”
Selçuklu üreticilerin ve vatandaşların yoğun sevgi gösterisi ile karşılanan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yerelde kalkınma hedefleri doğrultusunda Selçuk ilçesine 40 milyon lirayı aşan yatırım yaptıklarını söyledi. Başkan Kocaoğlu, “AKP’nin adayı, 'Tarımla ilgili 107 projem var' demiş. 'Tarıma 5 yıl içerisinde, 5 milyar 300 milyon lira yatırım yapacağız' diyor. 12 senede İzmir’e toplam 5 milyar 300 milyon yatırım yapan adam, sadece tarıma nasıl bu yatırımı yapacak? Koskoca bir göz boyama. Projenin rakamından 65 milyar TL’sine varıncaya kadar hepsi sanal, hepsi göz boyama. Bu sözler alınamayacak seçimde, başarılamayacak işte, &Ben bunu demiştim' diye arşivlenecek. Ama öyle bir ihtimal yok. Geldikleri zaman yüzde birini bile yapamazlar. Onların İzmir’e bakışları belli. Bugüne kadar koskoca Tarım Bakanlığı burada ne yaptı? Kültür Bakanlığı, Turizm Bakanlığı ne yaptı? Hangi kazı destekli? Bilet paralarını aldılar. Şu anda İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak kent merkezinde, Urla’da arkeolojik çalışmaları destekliyoruz. Önümüzdeki süreçte Bergama, Selçuk ve Çeşme’deki arkeolojik kazıları destekleyeceğiz” dedi.
“İZMİR’İN ÖNÜNÜ KESTİLER”
Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, yerelde kalkınma hedefini gerçekleştirebilecek güçleri ve birikimleri olduğunu vurgulayıp, “Manisa’da teşvik rakamlarını büyüterek İzmir’in önünü kestiler. Türkiye’nin en önemli sanayi kenti olan İzmir’in önünü kestiler. Bunu bilinçli olarak yaptılar ve yapmaya devam ediyorlar. Başbakana, İzmir’den sorumlu bakana, hicap duyduğu İzmir’den vekil olan milletvekiline bunu defalarca söyledik. Bir kulaklarından girip, diğerinden çıktı. Aday olunca 'Teşviki eşitleyeceğiz' dedi. AKP, Kaynaklar’daki mezbahayı kapatırken, biz Ödemiş’te et entegre tesisisin temelini attık. Bu da bir yerelde kalkınma örneğidir. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak süt üreticisine, Küçük Menderes’te hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımıza verdiğimiz destek ortada” diye konuştu.
“İZMİR’DE İZMİR’İ KONUŞACAKSIN”
Yarın miting için İzmir’e gelecek olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a da seslenen Kocaoğlu, “Başbakan, 'İzmit Körfezi’ne en uzun köprüyü yapıyorum' diyor. 'İstanbul’da üçüncü köprüyü yapıyorum' diyor. İzmir’de propagandasını yapıyor. İzmir’e ne yaptın? İzmir’de İzmir’i konuşacaksın. Ne alakası var kardeşim? Bu ne biçim siyaset? Bunun açılımı, 'Arkadaşlar ben İzmir’e hiçbir şey yapmadım, İstanbul’a yaptım. Onlar bana oy verdi, ben de onlara hizmet götürüyorum' demektir. Bu pankartlar ile abanın altından sopa gösteriyor. Sen o sopayı göstermeye devam et. İzmir’i sana kaptırmayacağız. Kamu mallarını sattırmayacağız. İzmir’i İzmirliler ile katılımcı yönetim anlayışı ile yönetiyoruz. Yani, demokrasi ile, dayatma ile değil” dedi.
PAMUCAK’A TRAMVAY MÜJDESİ
Selçuk’ta Ege Üniversitesi ile yapılan protokol çerçevesinde yüksek okul yapımına katkıda bulunacaklarını, kültür evini yaptıklarını ve kültür merkezi yapılması içinde ilçe belediyesine katkı koyacaklarını söyleyen Başkan Kocağlu, “İtfaiye, arıtma yapıyoruz. Bu sene içinde Selçuk İZBAN demiryolu hattının ihalesine çıkacağız. Eğer bir aksilik olmazsa 1.5 – 2 yıl içinde İZBAN Selçuk’a gelecek. Söz değil gerçek. Pamucakta’ta yaşayanların Selçuk’a gidebilmesi, Selçuk’taki vatandaşların da denizle buluşması için 8 kilometrelik tramvay hattı yapalım dedik. Nisan ayında proje çalışmalarına başlarız. Selçuk’u denizle buluştururuz” diye konuştu.
Tramvay ihalesinin yerli bir firmada kaldığını vurgulayan Başkan Kocaoğlu, “Vapurlarda, kazıcı gemimizde, olduğu gibi tramvay çekerlerinin ihalesini Bursa’da bir Türk firması kazandı. Bundan sonra tramvay yapan belediyelerimiz tramvay çekerlerini yerli bir sanayiciden alacak. O sanayici kalkınacak. Böylece Türkiye’de teknoloji gelişecek, dışa bağımlılık kalkacak. İlk defa Çin’den metro çekerlerini İzmir Büyükşehir Belediyesi aldı. 93 milyon euro fiyat veren bir Avrupalı firmanın yanında aynı ihalede biz Çin’den 35 milyon euroya aynı malı aldık. Bunu nasıl yapıyoruz? Gayet basit. İhaleye girdiğin zaman yarışmayı rekabete açarsan, ihalede yasadışı işler yapmazsan, eşini, dostunu, adamını kayırmazsan oluyor. İhaleyi düzgün yapıyorsun, fiyatı rekabete sokuyorsun, İzmir metroyu 56-60 milyona bitiriyor. 'İstanbul, Ankara şu kadara bitiriyor'un altındaki gerçek ihalede şeffaf olmaktan, ihaleyi adam gibi yapmaktan geçiyor”dedi.
“AKP’DEN KURTULMAMIZ GEREK”
30 Mart’ın kader seçimi olduğunu hatırlatan Kocaoğlu, “Üç büyük seçim yaşayacağız. Bugünkü iktidardan, memleketin başındaki bu AKP derdinden kurtulmamız gerekiyor. Bu işin lamı cimi yok. Ekonomi ısındı, siyaset zaten ısındı. Başbakan ve bakanlar, yani AKP hükümeti güvenini kaybetti. Hem 76 milyon vatandaş önünde, hem de tüm dünyada güvenini yitirdi. İnsan için güven bir numaralı unsurdur. Evinden çıkıp yürümek güvenirliliğinize bağlı. Eve gidiyorsunuz, ceketinizi asıyorsunuz, hanım her akşam cüzdandan para çalıyor. Bu evin bereketi olur mu? İşte bizim halimiz de bu” diyerek 17 Aralık sürecine göndermede bulundu.
“İZMİR’DEN HABERİ YOK”
AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım’ın dün katıldığı televizyon programında dile getirdiği sözleri değerlendiren Başkan Kocaoğlu, “İzmir’de tiyatro ve sinema yok demiş. Haberi yok. İzmir’den haberi olmadığı için. 'Milli irade bizden seçimi alıncaya kadar tavrımızı koyacağız' demiş. Yani, şiddete devam edeceğiz demiş. 'İzmir’in belediyeleri başarılı değil' demiş, o zaten önemli değil. İzmirli zaten kimin başarılı olduğunu biliyor. 'Başbakan beni İstanbul’da belediye başkan adayı yapmak istedi ama ben zoru seçtim' demiş. Hoş geldin. 'İzmir Türkiye ekonomisinden daha hızlı büyüyor' dedik. 'İzmir verdiği vergi kadar büyümüyor diye karşılık' vermiş. Mevcut belediye başkanı ve CHP’ belediye başkan adayı Aziz Kocaoğlu, 'Kime oy verirseniz verin, dürüste oy verin' dedi, 'Siz ne düşünüyorsunuz' diye soruyorlar. 'Aziz Bey doğru söylüyor' diye cevap vermiş. O zaman namuslu insanlara oy vereceğiz. Bizi namuslu insanlar yönetecek. Ülkenin kaynakları, sermayesi, varlıkları namuslu insanların eklinde büyüyecek. 30 Mart’ta yapacağımız çıkıp namuslu insanlara oy vermektir” diye konuştu.
“SİZ SATILMIŞ OLABİLİRSİNİZ AMA SELÇUK DEĞİL”
Selçuk Belediye Başkanı Vefa Ülgür ise, Selçuk’un önemli kaynaklarını rant tehlikesinden korumak zorunda olduklarını hatırlatıp, “Türkiye’nin çok sıkıntılı bir döneminde, tüm faşist uygulamalara rağmen sosyal demokratları, çağdaş insanları dimdik ayakta tutmayı başaran Aziz Kocaoğlu’nu saygı ile selamlıyorum. Türkiye’de ilk olma özelliğine sahip tesis sayesinde burayı önemli bir pazar haline getirmeyi hedefliyoruz. Tesisin bölgede bir sinerji yaratacağına inanıyoruz. Bizim hedefimiz on yıl gibi bir süreçte yatırımlarımızı tamamlamaktı ve en büyük kısmı da bu tesisti. Selçuklulardan isteğim, bu tesislere sahip çıkmalarını istiyorum. Bu tesisleri yarın ham yapmaya kalkanlar olabilir. Bu tesisi ham yaptırmayın. Selçuk’ta bir ortak aklımız var, bir yol haritamız var. “Tarımla kalkınacağız, hizmet sektörü ile gelişeceğiz, turizmle gelişeceğiz' diyoruz. Turizmde yatırımlarımızı da tüm engellemelere rağmen sürdürüyoruz. Yine Kültü-r Bakanlığı Efes’in neresini satayım derken onlara direnmekle kalmadık, onlara rağmen halkın gücü ile kanunların desteği ile, tüm engellemelere rağmen Efes’i UNESCO’nun kapısına taşıdık. 2015 yılında Efes’i UNESCO’ya dahil edeceğiz. Bakan geliyor, 'Burayı yıkın, dükkanlar yapın' diyor. Burası dünyanın en eski şehirlerinden birisi. Buranın korunması ve gelecek kuşaklara taşınması lazım. Başbakanın emri ile, Kültür Bakanı’nın talimatı ile buranın kıyak çekilmesi UNESCO’dan sonra mümkün değil. Biz İzmir’iz, bizim kendi coğrafyamızın gücü ile, insanlarımızı dimdik ayakta gezdirmeye yetecek kadar kaynağımız var. Yeter ki kaynaklarımıza sahip çıkalım” dedi. Ülgür ayrıca, Selçuklu vatandaşlara 8 kilometrelik Pamucak-Selçuk arasında hizmet verecek tramvay projesinin de müjdesini vererek sözlerine 30 Mart mesajı ile son verdi: “Ayakkabı kutularından, havuzlardan, bahsetmek istemiyorum. Alanlarda yoklar, sürekli evlerdeler. Dışarıya çıkamıyorlar. Okullara gidip tablet dağıtma vaatleri ile çocukları kandırmaya çalışıyorlar. Kirli emellerinize çocuklarımızı alet etmeyin. Siz satılmış olabilirsinizi ama Selçuklular satılık değil. Yerel seçimler Türkiye’de ışık saçacak.”
Başkan Kocaoğlu, konuşmaların ardından beraberindeki protokol üyeleri ile kurdelesini kesip, tesisin açılışın yapıptı.
EGE’NİN EN BÜYÜK TESİSİ
40 bin metrekare alan üzerine kurulan DeppoEfes’in, 14 bin metrekare kapalı alanı, 4 bin metrekare yükleme alanı 14 bin 600 metre kare inşaat alanı, 5 bin 540 metre kare depo alanı bulunuyor. 1600 metrekare idari alan, 3 bin 600 metre kare meyve sebze işleme holü, 4 ü sarartma özellikli 25 soğuk odasına sahip tesiste, 15’i ana 12’si sekretaryadan oluşan 27 ofis yapıldı. Toplam saklama kapasitesi 10 bin ton olan Ege’nin en büyük meyve sebze işleme ve soğuk hava deposu tesisi, diğer yatırımların da tamamlanmasıyla Türkiye’nin örnek entegre tesisi olacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi tesisin yapımı için 10 milyon 850 bin liralık kaynak aktardı.

VE (İÖ/AK) (FOTOĞRAFLI)