TÜRKİYE'de son yıllarda özellikle kenar mahallelerde gençler arasında kullanımı hızla yaygınlaşan sentetik uyuşturucu 'Bonzai'ye karşı polis tüm yurtta olduğu gibi Kocaeli bölgesinde de alarma geçti. Son 3 aylık süre içinde sadece Kocaeli Bölgesi'nde 300'ün üzerinde sokak satıcısı gözaltına alındı. Bunlardan bazıları tutuklanırken, İzmit merkezin yanı sıra ilçelerde de art arda operasyonlar düzenleniyor. 
Son bir aylık süre içinde Kocaeli bölgesinde bu uyuşturucuyu kullanan 3 gencin intihar ettiği ileri sürülürken, bazı mahalle dernekleri de polise bu konuda destek veriyor.  Roman vatandaşların yoğun olarak yaşadığı İzmit Yenidoğan Serdar Mahallesi Güzelleştirme Dayanışma Derneği Başkanı Ümit Yılmaz, Roman Kültürleri Araştırma Derneği Başkanı Demir Uygun, uzun süre cezaevinde yatan Oğuz Korukır ile semtin büyükleri de uyuşturucuya karşı savaş başlattı. 
İNTERNET ORTAMINDA MÜCADELE
Oğuz Korukır, uyuşturucuya karşı mücadeleyi internet ortamında kendilerinin başlattığını ve 100 bin kişiye ulaştıklarını belirterek şunları söyledi:
"Bu mahallede insanların ölümüne göz yumamazdık. Kullanıcı yaşı 12- 13'e düşen bu uyuşturucuyu İzmit'in gündeminden çıkarmaya kararlıyız. Devlet her yere yetişemiyor.  İzmit'te nüfus 1 milyonun üstünde. Bize çok büyük destekler veriyorlar. Bunu satan adamlara İzmit'te ekmek yok. Deneyenlere gereken cevabı faturası ne olursa olsun vereceğiz. O alçak adamları buraya sokmayacağız. Politikacılar hiçbir konuda anlaşamıyor ama bari bu konuda anlaşın. Çünkü yarın ölen sizin çocuklarınız olabilir. Bu iş sağcısı solcusu, A partisi B partisi değil, insanlık onuru taşıyan herkesin taşın altına elini sokması lazım." 
'OĞLUM BONZAİ YUZUNDEN CEZAEVİNDE'
Roman Kültürleri Araştırma Derneği Başkanı Demir Uygun ise, kendi oğlunun da bonzai adlı uyuşturucu yüzünden şu anda cezaevinde olduğunu kaydederek şöyle konuştu: "Biz önce evimizin önünü temizlemek istiyoruz. Katkı vermek amacıyla burada bulunuyorum. Roman mahallerlerinde Romanlar uyuşturucu ile birlikte anılır oldular. Yani Roman mahallelerinde uyuşturucu yaşı 11'in altına düştü. Ben bu ilacı hiç görmedim ama, Roman çocukları da bunu kullanıyor.  Bu konuda Kocaeli Emniyet Müdürlüğü'ne büyük iş düşüyor. 90 kişiyi 100 kişiyi cezaevine koyacağına, Roman mahallelerine gelip dernek başkanlarıyla elele verip bu illetin kötülüğünü anlatması gerektiğine inanıyorum."
GEÇİT VERMEYECEĞİZ
Yenidoğan Serdar Mahallesi Güzelleştirme Derneği Başkanı Ümit Yılmaz da, bu semtte 5 bin civarında Roman vatandaş oturduğunu, okuma yazma bilmeyenlere kurslar açtıklarını, bunlara rağmen Bonzai adlı uyuşturucunun yaygın olarak kullanıldığını duyduklarını belirterek şunları kaydetti:
"Biz bu mahallenin sivil toplum örgütü olarak bonzai denen bu zehire karşı savaş başlattık. Biz burada Roman dernekleri, mahalle derneği olarak mücedele konusunda birliştik. Çocuklarımız ölmektedir. Aileler bizden yardım istiyorlar, onları polise gönderiyoruz. Bu illet içenlerin yüzde 98'ini ölüm tribine sokuyor. Kurtulma şansları yüzde 2. Ya kendini öldürüyor ya da başkasına zarar veriyor. Ucuz bir madde. İnsanlar burada fakir ve cahil olduğu için satıcılar buralara açılıyorlar. Bu işin satıcıları bilerek buralara geliyorlar. Fakat biz uyuşturucuya geçit vermeyeceğiz."
KULLANICI GENÇTEN TÜYLER ÜRPERTEN İTİRAF
Aynı semtte oturan ve dernek yetkilileri tarafından bonzai kullanmaktan kurtarılan, adının açıklanmasını istemeyen 17 yaşındaki bir genç ise tüyler ürpertici açıklamalarda bulundu. Şu anda kurtulduğunu söyleyen genç şunları anlattı:
"Bonzai kullandım. Bu insanı öldüren bir uyuşturucu. Biz kafa yapıyo diye alıyoruz ama bizi zehirliyor. 45 dakika içinde vucuda zehir yayıyor. Arkadaş ortamı ile başladım. 'Deneyelim mi?' dediler. İçmeyince sinir yapıyor. Mahallede 100 kişi varsa 99'u kullanırdı. Herkes bıraktı. Artık kimse içmiyor. Fişek halinde satıyorlar. Fişeği 10 lira. Her yerde var. Polis milleti yakalıyor. Belli bir gramın altınDa olunca hapse atmıyor. İşlem yapıyor. Para cezası veriyor. Cezaevine atsa daha iyi olur. Baron denilen insanlar var. Piyasaya malları onlar sürüyor. "