KOCAELİ Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, kuraklık yüzünden Yuvacık Barajı ve Sapanca Gölü'nde su seviyelerinin tehlikeli seviyelere inmesi nedeniyle vatandaşın suyu israf etmemesini istedi. Karaosmanoğlu, su ihtiyacını Sapanca Gölü'nden karşılayan Tüpraş'ın,bunu arıtılmış atık sudan sağlaması için de gereken yatırımların yapılacağını vurguladı.
Kuraklık nedeniyle hem Yuvacık Barajı'nde, hem Kocaeli ve Sakarya Büyükşehir Belediyeleri'nin içme suyu kaynağı olarak kullandığı Sapanca Gölü'nde su seviyesi hızla düşerek tehlike seviyesine indi. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da bugün, İSU Genel Müdürü İlhan Bayram ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyerek, önlemlerle ilgili açıklama yaptı.
‘VATANDAŞLARIMIZ SUYU İSRAF ETMESİN’
Vatandaşlardan bir damla bile suyu israf etmemeleri çağrısında bulunan İbrahim Karaosmanoğlu, “Vatandaşlarımızdan ricamız suyu israf etmesin. Bu kuraklık devam ederse yeni kaynaklarımızı devreye alacağız. Bu kıtlık zamanda mümkün olduğu kadar suyu az kullanmakta fayda var" diyerek şöyle devam etti:
"Su hayat kaynağımız. Elektriksiz durabiliriz belki. Ama su dendiği zaman susuz hayat olmuyor. Biz yeni kaynakları devreye alacağız, ama vatandaşlarımıza temiz ve sağlıklı su temin edeceğiz. Vatandaşımızı bundan sonraki süreçte sürekli olarak bilgilendireceğiz. Vatandaşlarımız endişelenmesin yeraltı ve yerüstü kaynaklarını derleyip toparlayıp vatandaşımıza sağlıklı su temin edeceğiz."
‘TÜPRAŞ GÖLDEN SU KULLANMAYACAK’
Karaosmanoğlu açıklamasında, İzmit ile Sapanca Gölü arasına döşenen boru halttı ile Sapanca Gölü'nden su aldıklarını ve kentteki sıkıntının bu şekilde giderilmekte olduğunu belirtti. Sapanca Gölü'nden Tüpraş'ın da çok önemli miktarda su kullandığını hatırlatan Karaosmanoğlu bu konuda yapılan çalışmalarla ilgili olarak şunları söyledi:
"Tüpraş sistemlerinde kullandığı suyu Sapanca Gölü'nden alıyor. Sapanca’dan kullanmayacak ve doğrudan doğruya kullanılmış olan atık sularımızı en güzel şekilde arıtıp, Tüpraş bu arıtılmış sudan ihtiyacını giderecek. Görüştük ve anlaşmamızı yaptık. Hemen hızlı bir şekilde yatırımımızı yapacağız. Dolayısıyla temiz su kaynağımızı vatandaşımızın hizmetine almış olacağız. Ayrıca atık su arıtma tesislerimizin suyunu ultraviyole ışınlarından da geçirdiğimiz zaman tamamen sanayicimizin ve yeşil alanlarımızda kullanmayı planlıyorduk. Yaşanan kuraklık vesilesiyle hızlı bir şekilde bu planı yapma çalışmasına girdik. Bunun maliyetleri var. Bu maliyetlerden kaçınmayacağız. Bunu bir hayat meselesi olarak görüyoruz ve bu yatırımlara önem vereceğiz."
30-40 MİLYONLUK YATIRIM’
Yapılan yatırımların bir maliyeti olduğunu söyleyen Başkan Karaosmanoğlu konuşmasını söyle sürdürdü:
“Keson ve sondaj kuyuları ve Kandıra Namazgah Barajı'ndan Körfez’e getireceğimiz isale hatları ve Maşukiye ile çevredeki diğer çalışmalarımızın önemli maliyeti var ve yaklaşık 30-40 milyon TL yatırım yapacağız. Bunun hazırlıklarını hızlı bir şekilde yapıyoruz. Kocaeli'nin her köşesine vatandaşımızın sağlıklı su içme ve kullanma suyunu temin edilmesi anlamında bütün çalışmalarımızı yapıyoruz. Bölgemizde ciddi bir kuraklık yaşıyoruz. Şubat ayı bitmek üzere. Önceki yıllarda barajlarımızdan göletlerimizdeki su miktarı bu yıla kadar çok daha fazlaydı. Yuvacık barajındaki su miktarı hemen hemen sıfır. Geleni veriyoruz ama kaynaktan gelen su miktarı üçte bir seviyesinde. Üçte ikisini diger kaynaklardan ve Sapanca Gölünden kullanıyoruz. Şubat ayı biterken bu kuraklık bizi endişelendiriyor. Vatandaşlarımıza şu ana kadar su sıkıntısı yaşatmadık ve bir kısıtlamaya da gitmedik. Kısıtlamaya da gitmeyi düşünmüyoruz."

EA(MB/AAA)(FOTOĞRAFLI)