DENİZLİ’nin 100 yıllık eğitim kurumu Denizli Lisesi’nin tarihi binasının Denizli Belediyesi’ne devredilmesine tepki gösteren lise mezunları eylem yaparak tarihi binanın okul kalmasını istedi. 'Koca Mektep' diye bilinen lisenin önünde toplanan yaklaşık 500 mezun, Çınar Meydanı’na kadar yürüyerek karardan vazgeçilmesini istedi.
Denizli’de pek çok meslek dalında önemli isimlerin eğitim gördüğü, 1914 yılında yapılan ve Koca Mektep diye adlandırılan Denizli Lisesi’nin tarihi binası Denizli Belediyesi’ne devredilmişti. Denizli Belediyesi’nin Büyükşehir Belediyesi Başkanlık Binası yapacağı okulun mezunları karara karşı çıkarak eylem düzenledi. Denizli Lisesi Mezunlar Dayanışma ve Yaşatma Derneği tarafından başlatılan eylemde, 'Koca Mektep’e dokunma' ve 'Denizli Lisesi yerinde kalsın' pankartlarıyla toplanan yaklaşık 500 kişi, Çınar Meydanı’na kadar 'Denizli Lisesi belediye olmasın' sloganları atarak yürüdü.
'100 YILLIK EĞİTİM KURUMUNA EL KOYULUYOR'
Aralarında lisede okumaya devam eden öğrenciler ile yıllar önce mezun olmuş çok sayıda kişinin bulunduğu eylemciler, Çınar Meydanı’nda Denizli Belediyesi’nin önünde basın açıklaması yaptı. Belediyenin, hayırsever işadamı Orhan Abalıoğlu’na 10 milyon liraya yaptırtacağı 4 lise binası karşılığında lisenin 35 bin 422 metrekare kampüsüne el koyduğunu söyleyen Denizli Lisesi Mezunlar Dayanışma ve Yaşatma Derneği Başkanı Hasan Panayır, “100 yıllık bir eğitim kurumuna el koyuluyor. Bu 4 okula Orhan Abalıoğlu’nun 4 çocuğunun adı veriliyor. Bunlar Denizli halkından gizli saklı yapılıyor. 1 Eylül’de Denizli Lisesi yalnızca yerinden olmakla kalmıyor, adı da eğitim tarihinden siliniyor” diye konuştu.
İMZA KAMPANYASI BAŞLATTILAR
Koca Mektep için bestelenen şarkının da söylendiği eylemde okul mezunları karardan vazgeçilmesi isteklerini sloganlarla dile getirirken, Dernek Başkanı Hasan Panayır, okulun yıllardır bilinçli olarak bakımsız bırakıldığını, bunun lisenin yerine el koymak için bilerek yapıldığını iddia etti. Panayır, “Ben yaptım oldu diye böyle bir eğitim kurumu yerinden edilemez. Şu an okulda 1347 öğrenci 103 öğretmen ile eğitim hizmeti veriliyor. Koca Mektep’in 100 yıllık ışığı söndürülemez. Bu kararı alanlar büyük bir vebalin altına giriyorlar. Onları son kez uyarıyoruz. Tarihe Denizli Lisesi’ni yok edenler olarak geçecekler” dedi.
Eylem, karardan vazgeçilmesi için imza kampanyası başlatılmasıyla sona erdi.