FAHRİ DOKTORA VERİLDİ
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu Cumhuriyet Üniversitesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Kıbrıs'ın Dünü, Bugünü ve Yarını' adlı konferansa katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından başlayan programda Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Faruk Kocacık tarafından Cumhurbaşkanı Eroğlu'na fahri doktora ünvanı verildi. Özel Mahir Sevim Özduman Ortaokulu öğrencileri ve Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü öğrencilerinin mini konserinin ardından konuşan Cumhurbaşkanı Eroğlu, 'Kıbrıs Türk halkı Anadolu'daki kardeşlerinin verdiği kurtuluş savaşını candan desteklemiş ve öyle yapmış. Ana vatan Türkiye'ye güvenmiş, müzakere etmiş ve özgürlüğüne kavuşarak kendi devletini kurmuştur" dedi.
SİVAS KONGRESİNİN İZLERİ KIBRIS MÜCADELESİNDE GÖRÜLMÜŞTÜR
4 Eylül 1919'da Sivas Kongresinde alınan kararların izlerinin Kıbrıs Türk halkının mücadelesinde de görüldüğünü ifade eden Cumhurbaşkanı Eroğlu şöyle dedi: "Sivas Kongresi'nde alınan kararlar Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin toparlanmasında ve Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurulmasında rol olduğu kadar bizde bizim mücadelemize de rehber olmuştur. Kuzey Kıbrıs davası, sadece Kıbrıs Türk Halkının değil ana vatan Türkiye'nin ve Türk halkının birlik davasıdır. Ayrıca bugüne kadar el ele gönül gönüle vermiş olduğumuz mücadeleyle kurduğumuz devletin bugünde Cumhurbaşkanı olarak sizlere hitap etme fırsatı buluyorum."
MÜZAKERELERİ SÜRDÜRMEYE ÇALIŞIYORUZ
Kıbrıs'ın en önemli enerjilerin geçtiği güzergaha ve büyük enerji kaynaklarına yakın olduğunu, kesin olmamakla birlikte belki de kendi etrafında çok önemli doğal kaynaklara da sahip olabileceğini ifade eden Eroğlu, "Enerji kaynaklarının günümüz dünyasında barışa değil daha ziyade çatışmaya ulaştığı gerçeğini bu noktada dikkatinize getirmeden de edemeyeceğim. Ancak biz dün olduğu gibi bugün de barıştan, iş birliğinden daha mutlu adil ve güven içinde bir dünya arzusundayız. Bunun için çalışıyor ve Kıbrıs'la bir barış anlaşması sağlamak için saygılı bir şekilde müzakereleri sürdürmeye çalışıyoruz. Maalesef bugün Güney Kıbrıs Rum yönetimi Kıbrıs Cumhuriyetinin varisi ilan edilmiş ve Kıbrıs Cumhuriyeti olarak anılan devlet Kıbrıs Rum Devleti'dir. Bu o zaman miras 4 Mart 1964 tarihinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 186 sayılı bir karar almıştır. O zaman Kıbrıs'a barış gücü gönderilecek ve barış gücünün gönderilmesi için bir muhatap olması gerekirmiş gibilerden Kıbrıs Cumhuriyeti'nin varisi olarak Rumları kabul etmiştir. Bugün yapılan o tarihi hata bugün hala devam ediyor. Maalesef geçici karar dedikleri hala devam ediyor" dedi.
TÜRKİYE KIBRIS'A MÜDAHALE ETMEK ZORUNDA KALDI
Kıbrıs'taki duruma Türkiye'nin müdahale etmek zorunda kaldığını ifade eden Eroğlu, şöyle dedi: "Kıbrıs'ın anayasal düzeni bozulduğu takdirde, bu üç garantör ülke müdahale etme hakkına sahiptir. Eğer bu garantörlerden müdahaleye katılmak istemeyen olursa Türkiye veya herhangi bir ülke o üç garantörden tek başına müdahale edebilir diye maddeler vardır. İşte Türkiye Başbakanı, o zaman ki Başbakan rahmetli Ecevit, Londra'ya kadar gitti. İngiltere'yi ortak müdahaleye davet etti, ama maalesef biliyorsunuz İngiltere bunu reddettiği için Türkiye yalnız başına müdahale etme durumunda kaldı. Tabi ki o müdahale olmasaydı ne olacaktı, herhalde onu söylemeye gerek yok çünkü Vakridas planı ile Kıbrıs Türk'ünün tümünü imha etmek istendi. Önce kendi içinde ki komünistleri temizlemek, papaza yakın olanları temizlemek daha sonra Türkleri toplu imha planlarıyla tüketmekti. İşte Türkiye'nin müdahale etmek mecburiyetinde kalışını Rumlar, Kıbrıs sorununun başladığı tarih olarak dünyaya anlatmaya çalışıyor ve maalesef başarılı da oluyorlar."
RUMLAR 5 DAKİKADA KARARLARINDAN VAZGEÇİYOR
Rumlar'ın müzakere masasındaki alınan kararlardan 5 dakikada vazgeçtiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, "Beni ziyaret eden ABD Başkan yardımcısı bile müdahaleden bahsetmiştir. Sonra biz 'Bu müdahale değildir, darbeye karşı Kıbrıs Türk ve Rum halkını toplu imhadan kurtarmak için yapılan bir barış harekâtıydı' diye. Ama hala dünya sanki Kıbrıs olaylarının 1974'te başlamış anlayışı içerisinde ama hep suçlanan Türk tarafı oldu. Sanki Rumlar antlaşma istiyor Türk tarafı reddediyor gibi bir propagandayı maalesef dünya devletlerinin aklına, fikrine yerleştiriyor. ABD Başkan Yardımcısının geçen sene bize verdiği yemekte Anastasyadis'in nasıl böyle alınan bir karardan 5 dakikada caydığını görüldü" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu daha sonra Sivas Belediyesi'ni ziyaret ederek Belediye Başkanı Sami Aydın'dan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Başkan Aydın ziyaret anısına Eroğlu'na üzerinde Çifte Minare kabartması bulunan plaket takdim etti. KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, daha sonra Sivas Valiliği tarafından onuruna düzenlenen akşam yemeğine katıldı.

HY,GC (EA/RT) (FOTOĞRAFLI)