AFGANİSTAN'dan sığınmacı olarak Türkiye'ye gelen ve 6 ay önce Samsun'a yerleşen Zahra- Enayat Samandari çifti, 'balık cildi' hastası 3 aylık kızları Mahsume'nin tedavisi için yardım bekliyor. Doktorların cildine vazelin sürmesi gerektiğini söylediğini belirten baba Enayat Samandari, "Ancak değeri 2.5 TL olan vazelini bile almaya imkanımız yok" dedi.
Afganistan'da yaşanan iç savaştan kaçarak 6 ay önce Samsun'a yerleşen 28 yaşındaki Enayat Samandari ve eşi aynı yaştaki Zahra Samandari, 8 yaşındaki çocukları Eehsan ve 3 aylık kızları Mahsume ile yaşam mücadelesi veriyor. Sığınmacı olarak Türkiye’ye geldikleri için çalışma izninin de bulunmadığını belirten Enayat Samandari, "Çalışamadığım için para kazanamıyorum. Bu da zorluklar çekmemize neden oluyor" dedi.
3 ay önce Samsun Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde dünyaya gelen ve 'Mahsume' adı verilen bebeklerine doğuştan 'balık cildi' teşhisi konulduğunu ve iki ay yoğun bakımda kaldığını ifade eden Enayat Samandari, İlkadım İlçesi Fevzi Çakmak Mahallesi’nde yaşadıkları evlerinde bebeklerinin tedavi masraflarını karşılamakta zorlandıklarını dile getirdi. Enayat Samandari, balık cildi hastalığı bulunan kızına, çok küçük olduğu için ilaç tedavisi uygulanamadığını belirterek, "Kızımın en önemli ilacı vazelin krem. Belirli bir yaşa gelene kadar sadece bunu kullanacağız. Ama artık durumumuz neredeyse 2.5 liralık vazelini bile almaya izin vermiyor. Yetkililerden bize yardım etmelerini bekliyoruz. Eğer bir işim olursa ve para kazanırsam ailemi rahatlıkla geçindirebilirim" diye konuştu.
Uzmanlar, balık cildi hastalığının genetik bir rahatsızlık olduğunu ve çoğu zaman akraba evliliklerinden kaynaklandığını ifade etti. Hastalığın kesin tedavisinin olmadığı ve nemlendirici krem ve ilaç kullanılarak hafifletildiği, belli bir yaştan sonra da hastalıkta gerileme olduğu kaydedildi.