Fuat KARS- Sebile ÇETİN/BURSA, () - BURSA'da 2001 yılında üniversitede okurken, banyoda şofbenden sızan karbonmonoksit gazından zehirlenen ve iki kez duran kalbi doktor olan annesi ve babası tarafından masajla çalıştırılan Neslihan Köse, bitkisel hayattan mesleğine ara veren annesinin sevgisi ile kurtuldu. Okuduğu hikaye kitapları ve dinlettiği klasik müzik sayesinde gözlerini açan kızına ayakta durmayı, yürümeyi, yemek yemeyi, tuvalet ihtiyacını karşılamayı yeniden öğreten Doç. Dr. Hale Kabacaoğlu, şu anda kızının evinde kendisine yardım edip, kapıcıya ihtiyaçlarını söyleyecek duruma geldiğini anlattı. Doç. Dr. Kabacaoğlu, doktorların 'uyandığında yürümeyi, konuşmayı ve yemek yemeyi yeniden öğrenmek zorunda kalacak' dediği Formula 1'in efsane pilotu Michael Schumacher'in tedavisi için 13 yıllık bilgi ve birikimini istenirse paylaşabileceğini açıkladı.
Röntgen Mütehassısı Doç. Dr. Hale Kabacaoğlu ve boşandığı eşi Ürolog Dr. Ahmet Köse’nin kızı Neslihan, 2000 yılında Eskişehir Anadolu Üniversitesi Seramik Bölümü'nü kazandı. İyi derecede İngilizce ve Almanca bilen Neslihan, 30 Aralık 2001 tarihinde yılbaşını ailesiyle geçirmek için Bursa'ya geldi. O akşam duş almak için banyoya giren ve o dönem 20 yaşında olan Neslihan, şofbenden sızan karbonmonoksit gazından zehirlenince, annesi tarafından kalbi durmuş olarak bulundu. Yapılan kalp masajı ile hayata döndürülen Neslihan'ın tekrar duran kalbi, yine annesi ve babası tarafından ambulansta masaj ile çalıştırıldı.
YENİ DOĞMUŞ BEBEK GİBİ BAKTI
Getirildiği hastanede doktorların 'Yaşamaz, organlarını bağışlamak ister misiniz?' diyerek beyin ölümünün gerçekleştiğini söylediği Neslihan'ı ailesi, onu Ankara'ya götürüp, Türk Silahlı Kuvvetleri Rehabilitasyon Merkezi'nde tedavi altına aldırdı. Yoğun bakım ünitesine alınan kızı Neslihan için mesleğine ara veren ve bu sırada eşinden boşanan Doç. Dr. Hale Kabacaoğlu'na doktor olduğu için kızının yanında kalmasına izin verildi. Doç. Dr. Kabacaoğlu kızına 'Lorenzo'nun Yağı' adlı filmden etkilenerek Mozart'ı dinletip, kitaplar ve hikayeler okudu, yaralar oluşan vücuduna sürekli pansuman yaptı. Doç. Dr. Hale Kabacaoğlu, aylar sonra hayata dönen, hafızası tümden silinen, yürümekte zorluk çeken kızını önce 20 adım yürüttü. Daha sonra kendi deyimi ile 'Doğduktan sonra tekrar rahimine yerleştirip yetiştirdiği' kızına önce ihtiyaçlarını karşılamayı, ardından anaokuluna dönüştürdüğü evinde öğretmenler tutarak okuma ve yazma öğretti.
Kızının tuvalet ihtiyacını nasıl gidereceğini öğrenmesi için 6 ay boyunca kendisi ile tuvalete giren Dr. Hale Kabacaoğlu, şu anda sitelerindeki kapıcıya ihtiyaçlarını söyleyen, evdeki temizlikte annesine yardım eden Neslihan'ın silinen belleğini tekrar canlandırmak için mücadele veriyor.
Kızının Eskişehir'de yaşadığı rüzgarlı günleri anımsamaya başladığını belirten Dr. Hale Kabacaoğlu, en büyük hedefinin kızını evleneceği günü görmek olduğunu söyledi.
"SCHUMACHER İÇİN HER TÜRLÜ YARDIMA HAZIRIM"
Formula 1'in efsane ismi Michael Schumacher'in kayak yaparken düşerek kafasını vurduktan sonra yoğun bakım ünitesinde verdiği yaşam mücadelesini takip ettiğini belirten Dr. Hale Kabacaoğlu, Schumacher'in kendine gelince okumayı, yazmayı ve yemek yemeyi yeniden öğreneceğini duyunca, kızı için verdiği mücadelenin aklına geldiğini söyledi. Schumacher'in parasal sorununun olmadığını belirten Michael Kabacaoğlu şunları anlattı:
"Neslihan, karbonmonoksit zehirlenmesi sonucu bitkisel hayata girmişti. Schumacher'in bitkisel hayata girmesi daha farklı. İkisinin de ortak yönü geçmişi tamamen unutmaları. Hayata yeniden başlamaları. Ben bu konuda 13 yıllık deneyime sahibim. İyi de yol aldım. Neslihan’ın bu seviyeye gelmesindeki tedavisinde alternatif tıp kullandım. Hatta sülük dahi kullandık. Bu bilgi ve birikimlerini ihtiyaç duymaları halinde Schumacher'in ailesi ile rahatlıkla paylaşabilirim."
"AİLESİNİ ZOR GÜNLER BEKLİYOR"
Michael Schumacher'in gösterilen ve söylenenleri yapması için çok sevdiği bir kişinin kendisiyle sürekli ilgilenmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Hale Kabacaoğlu şöyle devam etti:
"Ailesini çok zor günler bekliyor. Ben anne olduğum için Neslihan'ı hayata döndürdüm. Burada doktor olmam çok önemliydi. Kızımın beslenmesi ile özel ilgilendim. Yoğun bakımda hiç kilo kaybetmedi. Vücudu güçlüydü. Schumacher kendine gelince ikinci hayatına başlayacak. Okumayı, yazmayı, yürümeyi, yemek yemeyi ve diğer ihtiyaçlarını karşılamayı öğrenmek zorunda. Bunun için de kendisine çok sevdiği bir kişinin sevgisi şart. Bu konuda bilgi ve birikimlerimi isterlerse ailesine anlatabilirim."
doç. Dr. Hale Kabacaoğlu, kızının geçmiş dönemi yeni yeni hatırlamaya başladığını da belirtip, bu süreci daha da geliştirmek için çaba gösterdiğini anlattı.

SÇ,FK(FK/COŞ) (FOTOĞRAFLI)