TÜRK Kızılayı Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezi Müdürü Muhsin Yıldırım, yaz mevsimi ve Ramazan ayında kan bağışlarında azalma görüldüğünü söyledi. Yıldırım, kan bağışı alımının iftar sonrasında da yapılacağını belirterek Ramazan ayı nedeniyle bir eylem planı hazırladıklarını dile getirdi.
Türk Kızılayı Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezi Müdürü Muhsin Yıldırım, sorumluluk alanı içindeki Samsun, Amasya, Ordu, Samsun, Sinop, Tokat'ta '‘Güvenli ve Gönüllü Kan Bağışı’ programı kapsamında çalışmalarına hızla devam ettiklerini söyledi. Yıldırım, kan bağışı merkezleri ve gezici ekipler aracılığıyla Türkiye’de ilk 5 ayda 834 bin 59 ünite kan bağışı alındığını belirerek, şöyle dedi:
"Ülke genelinde 16 bölge kan merkezi ve 62 kan bağışı merkeziyle hizmet veren Türk Kızılayı, bin 557 hastanenin kan ve kan ürünleri ihtiyacını karşılıyor. Türk Kızılayı, 2014’te hedefini ülkemizin kan ihtiyacını karşılamak üzere 1 milyon 863 bin 401 ünite kan bağışı alınması olarak belirledi. Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezi’nin 2014’teki kan bağışı hedefi 85 bin ünitedir. Bölemizde ilk 5 ayda 37 bin 732 ünite kan bağışı yapıldı."
YAZ VE RAMAZANDA KAN BAĞIŞI AZALIYOR
Yaz mevsimi ve Ramazan ayında kan bağışı sayısında düşüşler yaşandığını dile getiren Muhsin Yıldırım, insan sağlığını tehdit eden bu düşüşün önüne geçilebilmesi ve ihtiyaç sahiplerine en güvenli kanın ulaştırılabilmesi için çalışmalar yaptıklarını anlatırken, "Türk Kızılayı Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezimizin kan ve kan ürünleri stokları şuan bölgemizin kan ürünleri ihtiyacını karşılayacak seviyelerdedir. Ancak yaz aylarında ve Ramazan ayında kan bağışı sayılarında yaşanacak düşüşler kan ve kan ürünleri stoklarımızın azalmasına sebep olabilir" diye konuştu.
"EYLEM PLANI HAZIRLADIK"
Türk Kızılayı Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezi Müdürü Muhsin Yıldırım, kanın kaynağı sadece insan olan ve yapay olarak üretilemeyen bir madde olduğunu dile getirerek, şunları ekledi:
"Sağlık kuruluşlarında tedavi gören hastaların ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için düzenli ve gönüllü kan bağışçılarına ihtiyaç vardır. Ramazan ayı içerisinde kan bağışı kabul çalışmalarımızı iftar saatinden sonraki saatlerde gerçekleştireceğiz. Yaz aylarında olduğumuz için iftar saatleri kış aylarına göre daha geç saatlerde olacağından, kan bağışı kabul çalışmalarımızın da süresi maalesef kısalacaktır. Bu durumun kan bağışlarında bir azalmaya sebebiyet vermemesi için bir eylem planı oluşturulmuş olup, Ramazan ayı süresince bu eylem planı uygulanacaktır. Ancak oluşturulan eylem planına rağmen kan bağışlarında yaşanacak düşüşler bu ay süresince insanımızın kan ve kan ürünleri ihtiyaçlarının karşılanmasında sorunlar yaşanmasına sebep olacaktır" dedi.

FOTOĞRAFLI