ANKARA, () - BOSNA Hersek’te meydana gelen sel felaketi sonrası harekete geçen Türk Kızılayı’nın acil durum yardım malzemelerini taşıyan ilk TIR, selden en çok etkilenen bölgelerden biri olan Brçko kentine ulaştı. Battaniye ve mutfak setinden oluşan yardım malzemesinin dağıtımı gerçekleştirecek olan Türk Kızılayı ekibi, önümüzdeki günlerde yeni ihtiyaç malzemelerinin dağıtımını da yapacak.

Sele teslim olan Bosna’ya yardım elini uzatan Türk Kızılayı, bölgedeki çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. Afetzedelerin ihtiyaçları konusunda ilk günden bu yana temaslarını sürdüren ve Türkiye’den ilk etapta 2 bin 2250 adet battaniye ve 450 adet mutfak setini bölgeye ulaştıran Kızılay, yardımları en kısa sürede ihtiyaç sahiplerine ulaştıracak. Bölgeye kısa süre sonra ulaşması beklenen hijyen malzemesi, bebek bezi ve benzeri ihtiyaç malzemelerini de selden en çok etkilenen bölgelerde dağıtacak olan Kızılay, yeni talepleri de karşılamak için hazırlıklarını sürdürüyor.

YARDIM MALZEMELERİ BOSNA’DA

Türkiye’den ilk etapta gönderilen yardım malzemeleri ülkenin kuzey sınırına yakın olan Brçko Özerk Bölgesine ulaştı. Yardım malzemelerini bölgede karşılayan Türk Kızılayı Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Hakkı Turunç, Genel Müdür Yardımcısı Mintez Şimşek ve Kızılay ekibi yardım malzemelerinin dağıtımı konusunda Kızılhaç yetkilileriyle toplantı gerçekleştirdi.

Bölgeye ilk etapta sevk edilen yardımların en kısa zamanda ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacağını söyleyen İsmail Hakkı Turunç, evlerindeki eşyaları kullanılamaz hale gelen selzedelere eşya yardımı konusunda da çalışma yürütüldüğünü belirtti.

"MANZARA VAHİM"

Sel sularına teslim olan bölgelerde incelemelerde de bulunan Turunç, gördüğü manzarayı “vahimö olarak değerlendirdi ve nehirdeki yüksek su seviyesinin şehir merkezini tehdit ettiğini kaydetti. Turunç, Türkiye'deki duyarlı vatandaşların, sivil toplum örgütleri ve diğer gönüllü kuruluşların, bölgedeki insanlara yardım ulaştırmak amacıyla yoğun bir şekilde Türk Kızılayı'na bağış yaptıklarını da sözlerine ekledi. Kızılay olarak bölgeye ilk etapta 2 bin 250 adet battaniye ve 450 mutfak seti ulaştırdıklarını, ayrıca havayolu ile bin battaniye gönderdiklerini kaydeden Genel Müdür Yardımcısı Mintez Şimşek ise, "Yardım çağrısının hemen sonrasına harekete geçtik ve bölgeye öncü ekip gönderdik. Eş zamanlı olarak 2 Tır yardım malzemesi hazırladık. Yardımın ilk TIR’ı selden en çok etkilenen Brçko’ya ulaştı. Diğeri ise çok yakın zamanda bölgede olacak. İçerisinde 2 bin adet battaniye ve 15 ton hijyen malzemesi olan Tır bölgeye ulaştığında en kısa sürede malzemelerin dağıtımını gerçekleştireceğiz. Çünkü insanlar, suların çekilmesiyle birlikte evlerinde biriken çamur ve kirden bu temizlik maddeleri sayesinde kurtulacak" dedi.

Bosna Hersek vatandaşlarının, Türk Kızılayı’nın kendilerine yardım eli uzatmasından büyük memnuniyet duyduklarını ve Kızılay’ın dost eline sıkıca sarıldıklarını belirten Şimşek, yardım malzemelerinin taşınması konusunda Bosnalıların destek verdiğini sözlerine ekledi.

SELDEN ETKİLENEN DİĞER BÖLGELERE YARDIM

Türk Kızılayı ilk etapta Brçko bölgesinde yardım faaliyeti yürütecek. Selden etkilenen diğer bölgelere yardım konusunda da temaslarda bulunan Türk Kızılayı üst düzey yöneticileri ve yardım ekibi, bundan sonraki yardım çalışmalarını ülkenin kuzey sınırı boyunca uzanan diğer afet bölgelerinde de sürdürecek.

() (MV) (FOTOĞRAFLI)