KIZILAY Genel Başkanı Ahmet Lütfü Akar, Türkiye'de şu anda kan fazlası olduğunu ve kan alımlarını yavaşlattıklarını söyledi.
Türk Kızılayı'nın 146'ncı kuruluş yıldönümü etkinliği kapsamında İzmit'teki Lastik-İş Sendikası Sosyal Tesisleri'nde Kızılay il ve ilçe başkanları ve gönüllülerin katılımıyla değerlendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya Kızılay Genel Başkanı Ahmet Lütfü Akar, Kızılay Genel Müdürü Mehmet Güllüoğlu, Kocaeli Vali Yardımcısı Aziz İnci, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili İbrahim Karaosmanoğlu, Kocaeli Şube Başkanı Muzaffer Şişmanoğlu, Kızılay ilçe başkanları ve gönüllü yöneticiler katıldı.
'TÜRKİYE'DE KAN FAZLASI VAR'
Genel Başkan Ahmet Lütfü Akar toplantıda yaptığı konuşmada Türkiye'de şu anda kan fazlası bulunduğunu söyleyerek, söyle devam etti:
"Türkiye'de 2005 yılında başladığımız güvenli donörlerden elde edilen kan donasyonunda (bağışı) çok büyük sıçrama yaptık. 2005 yılında yılda 305 bin ünite kan topluyorduk. 2013 yılı sonu itibariyle 1 milyon 650 bin ünite kan topladık. Türkiye kan ihtiyacının tamamının yüzde 81'ini karşılamış olduk. Bugün itibariyle geldiğimiz nokta yüzde 85'ini karşılıyoruz. Türkiye'de şu anda kan fazlası var. Alışlarımızı yavaşlattık. Çünki kanı uzun süreli stoklama şansımız söz konusu değil."
RAMAZAN'DA KAN İNTİYACIMIZ ARTIYOR
Kan fazlası olmasına rağmen kan vermeye de devam etmek gerektiğini söyleyen Akar konuşmasını söyle sürdürdü:
"Özellikle Ramazan ayında kan ihtiyacımız artıyor. Kan stoklarımız kritik seviyenin altına giriyor. Kan vermekten çekinmeye gerek yok. Orucu bozmayacağını ve iftardan sonra verebileceklerini söylemek istiyorum. Vücutta da herhangi bir zafiyet getirmeyecektir. 16 bölge kan merkezimiz var. 73 kan alma merkezi ve yüzlerce gezici ekibimizle alanda kan topluyoruz. Türkiye'nin her santimetre karesinden kan topluyor ve kan dağıtıyoruz. Soma faciası ve patlamalarda hiç kan anonsu duymadınız. Bizim verdiğimiz kanlarla karşılandı."
'ÇADIR STOKUMUZ HER ZAMANKİNDEN FAZLA'
Olası afetlere hazır olduklarını da söyleyen Akar, "Şu anda AFAD çatı kuruluş olarak belirlenmiştir. Ancak geçiş dönemidir. Türk Kızılayın asıl çözüm ortağı olduğu konu beslenmedir. Beslenmeyle alakalı uzmanlaştık. Tesislerimizi ve mobil araçlarımızı yeniliyoruz. AFAD'ın çadırlarını da kendi stoklarımızda bulunduruyoruz. Şuanda çadır stoklarımızda herzamankinin çok çok üzerinde çadır stogumuz var. Olası bir afette hiçbir sıkıntıya ugramayacağımızı tahmin ediyorum" dedi.
KIZILAY KAMPÜSÜ İZMİT'TE KURULACAK
İzmit'te önemli bir projeleri olduğunu söyleyen Akar, Türkiye'de ilk defa bir Kızılay kampüsü kurmayı planladıklarını da belirterek, "Kızılayın misyonuyla ilgili bir kampüs düşünün. Afet müdahele merkezi, kan merkezi ve şube merkezimiz olacak. Ücretsiz giyim merkezi olacak. Bir arazi içersinde Kızılay merkezi olacak. Köseköy civarında bir müracat olacak devletimize. Arsayı alınca hemen inşaata başlayacağız. Yaklaşık 1 yılda tamamlayacağız" açıklamasında bulundu.

EA(MB/SS) (FOTOĞRAFLI)